Blink-182

Vydáno 10.04.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Blink-182 Blink-182

 

Blink-182 je americká rocková skupina založená v roce 1992 v kalifornském městě Poway. V současnosti se kapela skládá z baskytaristy a zpěváka Marka Hoppuse, bubeníka Travise Barkera a kytaristy/zpěváka Matta Skiby. Bývalým účastníkem uskupení je Tom DeLonge.

Hoppus a DeLonge se seznámili začátkem 90. let a ihned pochopili, že je kromě zájmu o skateboard spojuje i mnohé jiné a rozhodli se spolu založit kapelu, kterou nazvali Duck Tape a později Blink. Nejprve nahráli dvě dema na kazetový magnetofon a v roce 1994 se jim nakonec povedlo vydat regulérní desku Cheshire Cat, která ale příliš povyku nezpůsobila. Také se jim ozvala jistá elektronická skupina z Irska se jménem Blink, která je donutila ke změně názvu na Blink-182. Roku 1996 jim vyšla další deska Dude Ranch, která už měla komerční úspěch a singly Josie a Dammit (Growing Up) obsadili dokonce poměrně vysoké příčky v hitparádách. O dva roky později se pak ke skupině připojil později jeden z nejlepších bubeníků na světě, Travis Barker.

Pro další nahrávku si Blink-182 našli producenta, který pak dohlížel na většinu jejich tvorby. Jednalo se o Jerryho Finna, který je známý například svou spoluprací s Rancid. Enema of the State (1999) měl přímo obří úspěch a Barker, Hoppus a DeLonge najednou byli na každém televizním kanále, na každé rádiové stanici, děvčata po nich šílela a kluci se je snažili napodobovat. What's My Age Again, All the Small Things, Adam's Song - to všechno jsou nejslavnější hity z tohoto počinu. Status největších punkových hvězd si udrželi i s dalším albem Take Off Your Pants and Jacket (2001). Tom DeLonge se začal ale čím dál více oddalovat od směru Blink-182 a nastřádal se u něj jeho vlastní materiál, který pak vydal pod hlavičkou projektu Box Car Racer. Travis Barker zase začal působit v projektu Transplants.

V roce 2003 vydali Blink-182 eponymní desku, která dodnes platí za jejich nejdospělejší a od všech jejich ostatních prací se poněkud odlišuje hlavně svým dospělým zvukem i tématikou a kritici je začali dokonce přirovnávat k The Cure či U2. Koncem roku 2004 ovšem DeLonge oznámil, že nepojede na turné, protože se chce věnovat rodině. To byl počátek rozkolu a kapela si tak dala pauzu. DeLonge se vrhl do úspěšného projektu Angels and Airwaves, Barker s Hoppusem se pak přidali k uskupení +44.

Znovu dohromady se "blinci" dali až od sedm let později a vydali hned desku Neigbourhoods, nicméně v roce 2015 DeLonge znovu z formace odchází a jeho místo zaujímá Matt Skiba, se kterým Blink-182 také vydali zatím poslední, velmi úspěšnou deskou California (2016). 

Diskografie:
Cheshire Cat (1995)
Dude Ranch (1997)
Enema of the State (1999)
Take Off Your Pants and Jacket (2001)
Blink-182 (2003)
Neighborhoods (2011)
California (2016)

Další články interpreta

zavřít