Daughter

Vydáno 07.10.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Daughter Daughter

Daughter je anglická indie folková skupina. Její frontwoman je Elena Tonra (narozena 15. ledna 1990), která hraje na kytaru, baskytaru a zpívá. Spolu s ní v kapele ještě působí Igor Haefeli (kytara, baskytara) a Remi Aguilella (bicí, perkuse).

Tonra je irsko-italského původu a vyrůstala v Londýně. Přes svého skotského dědečka se dozvěděla o tradiční irské hudbě a té byla vystavována už od útlého věku. O hudbu se začala aktivně zajímat, když dostala album Jeffa Buckleyho Grace a své první písně psala v období, kdy zažívala ve škole šikanu. V důsledku toho měnila často své své vzdělávací ústavy a měla tak problémy i v mezilidské oblasti, kdy si neustále musela zvykat na nové kamarády. To jí ale nebránilo se věnovat své oblíbené činnosti a hudba jí neustále naplňovala veškerý volný čas. Své prvopočátky na scéně Elena hrála v akustickém hávu přímo (pod svým vlastním jménem), o čemž brzy zjistila, že jaksi není její parketou а částečně tak prý bylo kvůli tomu, že cítila, že jako amatérská hudebnice nemá dostatečné schopnosti.

Do jejího života se nicméně nachomýtl Haefeli, který s ní také navštěvoval Institute of Contemporary Music Performance. Ti dva se seznámili na kurzu skladby a psaní a začali spolu takřka ihned spolupracovat. V první řadě přidali k hudbě Eleny elektrické kytary. V brzké době pak toto duo vydalo své první (vlastními náklady financované) EP His Young Heart (2011). V témže roce stihli ještě vydat druhé EP The Wild Youth, které získalo velice pozitivní ohlas ze strany britských kritiků ("jak unikátní hudba v dnešní popové krajině!").

Tonra a Haefeli se spolu nakonec dali dohromady i v osobním životě, domluvili se nicméně na tom, že se osobní život nebude promítat v jejich písních. V roce 2012 se jim podařilo podepsat smlouvu s velkým labelem 4AD (jemu je upsána například také Grimes), což je prestižní britský label pracující především s velice originálními a excentrickými umělci. Konečně tak mohl vyjít i první profesionální singl Smother, který se dočkal ihned rotace na BBC a v televizích.

O jejich skvělém koncertě z Roxy v Praze jsme psali tady

Debutové album If You Leave se objevilo v prodeji v březnu 2013 a dočkalo se obrovské pochvaly a dobrých prodejních výsledků, to se odrazilo i na jejich koncertní šňůře, kdy se z nich najednou staly největší hvězdy a byli i headlinery několika festivalů. Druhé album na sebe nenechalo dlouho čekat - Not To Disappear vyšlo roku 2016, pilotním singlem byla skvělá záležitost Numbers.

V roce 2017 se muzikanti dočkali velké pocty, když jim bylo nabídnuto nahrání soundtracku k populární herní sérii Life Is Strange.

Diskografie:
If You Leave (2013)
Not to Disappear (2016)
Music from Before the Storm (2017)

Další články interpreta

zavřít