Dua Lipa

Vydáno 13.07.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Dua Lipa Dua Lipa

Dua Lipa je britská zpěvačka, skladatelka a modelka albánského původu. Narodila se 22. srpna 1995 v Londýně. Proslavila se hitem Be The One a patří největší britské objevy posledních let.

Narodila se albánských rodičům, kteří opustili svou zemi v 90. letech. V Anglii navštěvovala Sylvia Young Theatre School a pak se rodině přestěhovala do Kosova (rok 2008). Svou hudební kariéru započala ve 14 letech, kdy začala předělávat songy svých oblíbených umělců a vystavovala tato videa na server YouTube, v patnácti letech se pak vrátila zpět do Londýna, kde se kromě hudby věnovala i modelingu. V roce 2015 zaujala manažery z Warner Music Group a podepsala s nimi nahrávací smlouvu. Netrvalo to dlouho a nahrála svůj první singl, jmenoval se New Love. Skutečný úspěch jí přinesl ovšem hned další singl, Be The One, který se v několik zemích Evropy umístil na prvním místě a v jedenácti zemích se dostal do první desítky singlové hitparády. Zpěvačka se začala dostávat do širšího povědomí. Sama svůj styl označovala za "dark pop". Dostala se také do seznamu úspěšné a prestižní ankety BBC Sounf of...2016. 

Ve vydávání úspěšných singlů se zpěvačka nezastavila. Na jaře 2016 se televizními stanicemi proháněl hit Last Dance a o pár měsíců později také Hotter than Hell, ten se stal dokonce světovým hitem. S pátým singlem Blow Your Mind (Mwah) se hudebnice také probojovala do nejprestižnější hitparády světa Billboard Hot 100, kde debutovala na 72. místě (což je pro nového, navíc britského umělce úspěch). V jiných zemích ale song paradoxně tolik neuspěl.

Debutové eponymní album pak vyšlo v létě 2017. Obsahovalo singl New Rules, který je dosud nejúspěšnějším singlem Dua Lipy. Deska se dočkala pozitivních ohlasů ze strany veřejnosti a kritiky a mnozí odborníci a recenzenti považují tento počin za jednu z nejlepších popových desek roku. 

Diskografie:
Dua Lipa (2017)

Další články interpreta

zavřít