Foster The People

Vydáno 30.03.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Foster The People Foster The People

Foster the People je americká indie popová skupina pocházející z Los Angeles. Byla založena v roce 2009. Tvoří ji hlavní zpěvák Mark Foster, sólový kytarista Sean Cimino, klávesák Isom Innis a bubeník Mark Pontius. Kapela se proslavila hitem Pumped Up Kicks v roce 2010.

Mark Foster založil skupinu v roce 2009 poté, co strávil několik let v Los Angeles (původně pochází z Ohia) jako hudebník marně se snažící prorazit. V prvním období měl i problémy s drogami, ze kterých se nakonec dostal. V hudbě se mu ale dlouho dobu skutečně vůbec nedařilo, nedokázal ani sestavit žádnou funkční kapelu. Proto pracoval jako číšník v místní kavárně, s časem se mu podařilo najít poměrně zajímavou práci: skládal hudbu pro reklamy a obecně komerční účely. To mu velmi dodalo seběvědomí jako skladateli, ale Foster trpěl jistou žánrovou rozpolceností. Skládat muziku, která by v sobě spojovala spoustu elementů, se naučil až za několik let. Pořád ale bezpečně věděl, že nechce dělat hudbu sám. Potřeboval společníky.

Jeho sen se začal plnit v roce 2009. To tenkrát Mart Pontius, student filmové školy, zaslechl malá dílka Fostera a velmi ho zaujala. Pontius pak přizval do nové skupiny další hudebníky a mohlo se začít vesele tvořit. A hned první song kapely se stal virálním - řeč je samozřejmě o megahitu Pumped Up Kicks, ve kterém je zcela určitě patrný rukopis Marka Fostera, který už tehdy bezpečně věděl, jak zaujmout komerční publikum. Song se začala objevovat v četných reklamách a videích a tím si skupina vysloužila lukrativní smlouvu s labelem. Na debutovém albu pak pracovala producentská špička: Paul Epworth, Rich Costey a Greg Kurstin. V roce 2010 pak kapela započala své vůbec první turné, a to bez jakýchkoli předchozích koncertních zkušeností. Poté vydali eponymní EP, všechny songy z něj se objevily v populárních seriálech a reklamách, byl to neuvěřitelný úspěch, a navíc velmi netradiční, protože v rádiích a hudebních stanicích Foster The People takový humbuk neudělali. Album Torches (2011) se ale dá označit jedině za úspěšné.

S ostatními deskami to už tak horké nebylo. Ne že by byly špatné - prostě jen Mark Foster možná trochu pozbyl svou schopnost skládat komerčně chytlavé songy. Bylo to šlyšet na Supermodel (2014) se singly Coming of Age, Best Friend nebo Are You What You Want to Be?, a na Sacred Hearts Club (2016) se songy Lotus Eater, Doing It For The Money či Pay the Man.

Diskografie:
Torches (2011)
Supermodel (2014)
Sacred Hearts Club (2017)

Další články interpreta

zavřít