Nelly Furtado

Vydáno 02.01.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Nelly Furtado Nelly Furtado

 

Nelly Furtado je portugalsko-kanadská zpěvačka. Narodila se 2. prosince 1978 ve městě Victoria v Britské Kolumbii v Kanadě. Zpěvačka se proslavila především jako hlavní svěřenkyně producenta Timbalanda.

Její rodiče jsou oba z Portugalska a emiogrovali do Kanady v šedesátých letech. V dětství hrála třeba na trombón nebo ukulele, později přešla ke kytaře a klavíru. Ve dvanácti začala psát první písně. V jedenácté třídě pak potkala člena hip-hopové skupiny Tallise Newkirka, kterému nejprve hostovalo na albu jeho skupiny a později s ním založila i vlastní formaci Nelstar. Po čase nicméně zjistila, že trip hop úplně nebude její styl. V roce 1997 se nicméně díky talentové soutěži dostala do hledáčku šikovných manažerů a tak se jí podařilo nakonec získat smlouvu s labele DreamWorks. V roce 2000 tak mohla vyjít její debutová deska nazvaná Whoa, Nelly!. Ta byla mezinárodně poměrně úspěšná, získala dokonce jednu Grammy a čtyři nominace, a můžete z ní znát dodnes populární hit I'm Like a Bird.

Druhé album Folklore se objevilo v prodeji v listopadu 2003. Z něho se nejvíc proslavil song Força, který se stal hymnou fotablového Eura 2004. Třetí řadovka Loose už z Furtado udělala globální celebritu první velikosti. Takřka celé album bylo zprodukováno Timbalandem a i díky němu se na počinu objevují typické "timbalandovské" vychytávky s prvky r'n'b. Na Loose najdete celou řádku hitů, které patří nejen k nejúspěšnějším v kariéře Furtado, ale také v popu vůbec. Promiscuous, Maneater, Say It Right či All Good Things (Come to an End) - to vše jsou hity, které zná nejspíše každý, kdo nezaspal naši dobu. Z této nejúspěšnější éry zpěvačky pochází ještě spolupráci s Justinem Timberlakem (Give It to Me) nebo Jamesem Morrisonem (Broken Strings).

Furtado se však na tento dechberoucí úspěch úplně tak navázat nepodařilo. Její další řadovka Mi Plan byla nazpívaná ve španělštině, a ačkoli získala Grammy v sekci latino music, komerčně už to žádný poprask nebyl. Z oblasti zapomnění ji nachvíli vytáhl Tiesto, když si ji přizval na hostování v songu Who Wants To Be Alone.

O něco lepší už to bylo s další studiovkou The Spirit Indestructible (2012). Ta byla opět žánrově více pestřejší, obsahovala elementry urban, alternativy i reggae a mihlo se na něm četné množství producentů a skadatelů. Zatím posledním počinem zpěvačky je album The Ride z března 2017. Ani to však zatím nenaznačuje úspěch jejího největšího počinu Loose.

Diskografie:
Whoa, Nelly! (2000)
Folklore (2003)
Loose (2006)
Mi Plan (2009)
The Spirit Indestructible (2012)
The Ride (2017)

Další články interpreta

Nelly Furtado

Soutěže

vydáno 02.12.2012

Hudební zločiny - V. díl

Style

vydáno 10.06.2012

Nová Madonna už v pondělí

News

vydáno 22.04.2008

zavřít