Panic! At The Disco

Vydáno 19.07.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Panic! At The Disco Panic! At The Disco

Panic! at the Disco je americká rocková skupina z Las Vegas v Nevadě. Byla založena v roce 2004 a její hlavní tváří jě zpěvák Brendon Urie, dále v uskupení působí baskytarista Dallon Weekes, kytarista Kenneth Harris a bubeník Dan Pawlovich. 

Kapela byla původně založena školními přáteli Ryanem Rosem, Spencerem Smithem, Brentem Wilsonem a právě Brendonem Urie. První nahrávky začaly vznikat během jejich studií na střední škole a netrvalo dlouho a vyšlo také jejich debutové album A Fever You Can't Sweat Out (2005), které bylo na tak mladou formaci až nečekaně kvalitní a i poměrně novátorské, ujal se pak především singl I Write Sins Not Tragedies.

Na druhé řadovce Pretty. Odd. (2008) formace poněkud pozměnila styl a nechala se inspirovat idoly z dětství (Beatles, Zombies, Beach Boys), bylo to patrné už z pilotního singlu Nine in the Afternoon. Tento odklon od původního stylu vedl nevyhnutelně k rozporům uvnitř formace, odešli kytarista Ryan Ross a baskytarista Jon Walker (ti spolu pak utvořili hudební těleso The Young Veins). Jako dvojce (Urie a Smith) vydali "panikové" třetí album Vices&Virtues, z toho můžou posluchači znát skvělý hit Ballad of Mona Lisa. Kvůli změnám stylu a handrkování ohledně celkového směřování kapely se ale Panic At The Disco neustále potýkali s personálními problémy. I to mělo jistý odraz na kvalitě tvorby kapely, čtvrtá řadovka Too Weird to Live, Too Rare to Die například už tolik neoslnila. Brendon Urie dokonce začal uvažovat o Panic!... jako o projektu sólového umělce.

V roce 2015 pak nečekaně vyšel singl Hallelujah který se ihned dostal do hitparády Billboardu, nejinak tomu bylo i s dalším nasazeným singlem Death of a Bachelor - stejně se jmenovala i pátá deska skupiny.

Styl skupiny je vzhledem ke své proměnlivé povaze poněkud těžko popsatelný, jedná se o mix indie rocku, popu, , emo, punku, tradičního rocku a rocku různých odnoží (například "barokní rock", charakteristický především pro éru druhé řadovky); živá vystoupení a vizuály jsou ve valné většině charakteristické skvělou choreografií, přehršelí nápadů a pestrosti.

Diskografie:
A Fever You Can’t Sweat Out (2005)
Pretty. Odd (2008)
Vices & Virtues (2011)
Too Weird to Live, Too Rare to Die! (2013)
Death of a Bachelor (2016)

 

Další články interpreta

zavřít