Passenger

Vydáno 01.06.1996 | autor: Dominik Pavliš

Passenger Passenger

Celým jménem Michael David Rosenberg se narodil 17. května 1984. Známý je pod pseudonymem Passenger a jedná se o anglického hudebníka, písničkáře a kytaristu. Poté, co se jeho stejnojmenná skupina v roce 2009 rozpadla, rozhodl si toto jméno ponechat pro jeho sólovou tvorbu a kariéru. Proslavil se především jeho nejúspěšnějším hitem Let Her Go, který se vyšplhal na přední příčky hitparád různě po světě. V roce 2014 byla skladba nominována na Brit Awards za britský singl roku a získala ocenění British Academy’s Ivor Novello Award.

Rosenberg se narodil v anglickém Brighton & Hove v East Sussexu anglické matce a anglickému otci Gerardu Rosenbergovi, původem z Vinelandu v New Jersey. Již jako malý se Rosenberg naučil na klasickou kytaru a poté v pubertě, mezi 14 a 15 rokem, začal psát písně. Živil se jako kuchař a svůj volný čas trávil psaním hudby a cvičením na kytaru. V 16 letech se rozhodl opustit školu a začal se naplno věnovat své hudební kariéře a následujících 5 let života strávil jako pouliční muzikant v Anglii a Austrálii. Z pouličního umělce se vypracoval v momentálně velkou hvězdu, která objíždí největší festivaly světa. Stále žije v Brightonu a mimo jiné je fanouškem anglického fotbalového klubu Arsenal.

Jediné album, které vydal se stejnojmennou kapelou se nazývá Wicked Man’s Rest z roku 2007. Následujících 7 alb vydal již jako sólové, z čehož dosud poslední z roku 2016 nese název Young as the Morning Old as the Sea.

 

Diskografie:

Wicked Man's Rest (2007) – s kapelou
Wide Eyes Blind Love (2009)
Divers & Submarines (2010)
Flight of the Crow (2010)
All the Little Lights (2012)
Whispers (2014)
Whispers II (2015)
Young as the Morning Old as the Sea (2016)

 

Další články interpreta

zavřít