Pavel Callta

Vydáno 22.02.1996 | autor: Lenka Matějková

Pavel Callta Pavel Callta

Pavel Callta je český zpěvák, skladatel a také textař. Narodil se 12. února 1989 v České Lípě, kde žil až do svých 18 let. Vystudoval střední školu se zaměřením na ekonomiku a cizí jazyky a poté se přihlásil na konzervatoř Jaroslava Ježka, kde studoval necelý rok. Konzervatoř nedokončil, jelikož současně docházel na vysokou školu (obor mediální komunikace a žurnalistika).

K hudbě měl velice blízko už v dětství, jelikož jeho maminka zpívala a dědeček hrál na dechové nástroje, piano a také zpíval. Na kytaru se naučil hrát na letním táboře a od té doby je nedílnou součástí jeho života. První píseň Song pro tebe složil již v 16 letech, ale už o rok dříve vystupoval před veřejností s českolipským orchestrem Low Attendanceband. Jeho hudební cestu ale na nějaký čas přerušilo rozhodnutí věnovat se profesionálnímu plavání, kterému začal dávat nejvíce času a energie.

V roce 2008 začal v Praze vystupovat s kapelou Unity, která hrála ska-reggae, dále také v kapele Sweeper. V této době ovšem kromě hudby řešil i rodinné problémy a to rozvod rodičů. Rozhodl se pro hudební pauzu a věnoval se cestování. V roce 2010 působil například jako delegát v Egyptě nebo v Turecku. Cestování ho pohltilo natolik, že se rozhodl v cizině dokonce i studovat a to konkrétně v New Yorku. Půl roku na to se rozhodl pro další studium, tentokrát v belgických Antverpách, kde studoval grafický design a média.

Ještě před vydáním prvního singlu provozoval 3 roky na břehu Sázavy vodácký kemp a bar U Dvou bráchů, díky kterému si vydělal peníze na svůj první videoklip.

V listopadu 2012 vydal debutový singl Ve Hvězdách, následoval další úspěšný singl Naštěstí, který se na Youtube pyšní několika miliony zhlédnutí. Stejně jako úspěšné singly Zrzka, Terapeut, Tak promiň nebo Píšem si svůj sen (duet s Leošem Marešem), který má 14 mil zhlédnutí.

Jeho tvorbu výrazně ovlivnila velmi tragická událost a to ztráta obou rodičů.

V červnu 2015 vydal pod vydavatelstvím Warner Music debutové album s názvem Momenty, jehož kmotrou byla Lucie Bílá. Na desce nechybí singly jako Zrzka, Terapeut či Naštěstí.

O tři roky později vydal album Součást. Najdete na něm úspěšné singly jako Píšem si svůj sen, Tak promiň nebo bonusovou píseň s názvem Písnička, kterou Pavel Callta napsal a nazpíval s písničkářem Pokáčem.

V roce 2017 uspořádal tour s názvem Nezapomeň, které měla celkem deset zastávek po celé České republice. O rok později se stal hostem Leoše Mareše ve vyprodané O2 Areně.

 

Studiová alba
Momenty (2015)
Součást (listopad 2018)

Singly
Nezapomeň (2018)
Doteky (2018)
Never Forget (2018)
Vzácnej den (2017)
Zrzka (2014)
Naštěstí
Mami
Terapeut
Ve hvězdách
Momenty
Song pro tebe
Depka
Nádech
Věk je pouze číslo
Pouto přátelství
Malej kluk
Dokola
Propojeni
Spřízněná
Jeden team
Ztrácím se
Tak promiň
Píšem si svůj sen (feat Leoš Mareš) (2017)
Endorfin (2017)
Usměj se
Sny skutečné jsou

 

Další články interpreta

zavřít