Pekař

Vydáno 24.03.1996 | autor: Alena Kaňová

Pekař - muzikant, písničkář, skladatel - jehož skladby zaznamenávají miliony zhlédnutí na Youtube.

Sám o sobě řekl, že žánr, jemuž se věnuje, je „machofolk“. Členy kapely na veřejné síti následně představil takto: Martin "Cágo" Cagaš (basskytara, zpěv atd.) a Ondřej "Showkup" Soukup (bící, zpěv atd.). Sebe popsal slovy: „Skladatel, muzikant, písničkář, tanečník a profesionální Macho!“

Pekař, vlastním jménem Petr Štolba se narodil 18. února 1987 v Kutné Hoře. Svou přezdívku získal již ve čtrnácti letech, kdy na jednu akci přišel celý v bílém s malou bílou čepicí na hlavě.

"Dostal jsem tuto přezdívku od Kuby z Rybiček 48, je to dlouhý příběh o jedné párty, kde jsem se ocitl v bílém oblečení a on mě počastoval touto slovní hříčkou, kdyby tenkrát blbec věděl, že mi to zůstane a budu s tím i vystupovat, moh taky říct něco chytřejšího..." 

Hudbě se věnuje od patnácti let, zpívá výhradně svou vlastní tvorbu. Vystudoval střední odbornou školu v Čáslavi, dále pokračoval ve studiu na Pedagogické fakultě univerzity Karlovy. Dlouho dobu se snažil skloubit svou práci v mateřské škole s hudbou, nakonec se ale rozhodl věnovat se hudbě naplno. 

Jeho prvním velkým hitem je skladba Tančím. I k jeho vlastnímu překvapení nasbírala skladba miliony shlédnutí na internetu a dostala se také do největších tuzemských rádií.  S podobným úspěchem se setkala také skladba Bůh, která hraje spíše na melancholickou notu. Velmi povedený je i klipk této písni.

 "Klip točil muj velký kamarád a skvělý fotograf Ondřej Soukup který se stal nezbytnou součástí mého týmu a doufám že u mě dlouho zůstane, lepšího člověka bych k sobě už těžko hledal...," uvedl pro média Pekař.

V roce 2016 vydává album #Pekař. Skladby jsou zde velice otevřené a upřímné. Velmi často se objevuje téma mezilidských vztahů, nejčastěji rozhodů. Ve stejném roce se navíc stává Českým slavíkem v kategorii Objev roku. Porazil tak zpěváka Thoma Artway nebo Sebastiana.

Velký úspěch mu přináší také spolupráce s kapelou Rybičky 48. Ostatně zpěvák této kapely, Jakub Ryba, byl tím prvním, komu Petr Štolba své texty ukázal. Společně tak vznik hit Léto nebo skladba Chtěl jsem tím říct.
V září roku 2018 vydává své druhé album Výpověď. Album je stejně jako jeho debut oceněno jak fanoušky, tak kritikou. Na album navazuje autobiografická kniha Den, kde podává jakousi svou výpověď o životě. Vytvořil tak jeden celek. Album i kniha však obstáli i samostatně.

 Přestože začínal jako klasický písničkář či "zpívající učitel z mateřké školky" pouze s kytarou, dnes má za sebou celou kapelu, kteří „pro ni žijí a dýchají,“  jak sám řekl. Kapela se skládá z baskytaristy Ondřeje Soukupa, kytaristy Lukáše Netíka a bubeníka Miloše Filipa.

Spolu s Jakubem Děkanem vytvořili společnou píseň Vamos, jejíž název je nositelem i jejich společného turné. Nese sebou i zajímavou anotaci: 

Jejich revírem je stage
Jejich tempo je rytmické
Jejich protivníci jsou noční recepční, zvukaři a pomalé barmanky
Pánové z obou kapel jsou tu proto aby vás bavili.
Vamos – všichni z jedný bandy.

Diskografie:

#Pekař (2016)
Výpověď (2018)

zavřít