Rise Against

Vydáno 19.08.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Rise Against Rise Against

Rise Against je americká hardcore kapela z Chicaga, založená v roce 1999. Jejími členy jsou Tim McIlrath (zpěv, doprovodná kytara), Zach Blair (sólová kytara), Joe Principe (basová kytara) a Brandon Barnes (bicí).

Kapelu zakládali Principe a tehdejší kytarista Dan Wleklinski, předtím byli oba členové chicagské kapely 88 Fingers Louie. Formace nebyla úplně neznámá, dařilo se jí vydávat hudbu i vyjíždět na turné, nakonec se však rozhodli uskupení rozpustit a založili nové s názvem Transistor Revolt. Právě tam začali poprvé pracovat s vokalistou McIlrathem, jehož Principe potkal na koncertě Sick of It All. Bubeník byl z nového zpěváka přímo nadšen, první zkoušky byly ale velice problematické - McIlrath nebyl na rychlé tempo kapely vůbec zvyklý a budoucnost teprve vzniklé party byla nejasná. I přes tyto problémy se jim podařilo vydat EP Transistor Revolt (2000), které přitáhlo značnou pozornost punkové komunity. Včetně Fat Mikea z NOFX, který jim nabídl nahrávací smlouvu u svého labelu. Tehdy se také Transistor Revolt přejmenovali na Rise Against.

Debutová deska The Unraveling pak konečně vyšla roku 2001. Nezaznamenala takřka žádný žebříkový úspěch, dočkala se ovšem pozitivních recenzí. S dalším počinem se kapela chtěla ubrat spíš do vod tvrdší hudby a tak si našli bývalého bubeníka Descendents. Jejich společná práce nesla název Revolutions per Minute (2003) a stejně jako předchůdce neoslnil v žádných hitparádách, zato získal pochvaly o kritiků, kteří si pochvalovali především skvělé texty a zajímavou kombinaci melodického hardcore a punku. 

S tímto počinem se kapela ale přeci jen posunula o něco dále: začala aktivně koncertovat a tím si rozšířila fanouškovskou základnu. A také zaujali nové producenty. Hlavně ty z Dreamworks Records. Zpočátku panovaly obavy, že jim takovýto velký label bude rozkazovat, jak dělat hudbu a bude je tlačit do komerce, nakonec se tak naštěstí nestalo, a nad albem Siren Song of the Counter Culture (2004) měli Rise Against plnou kontrolu. Prvních půl roku se výsledné dílo prodávalo zoufale špatně, turné ale skupině nesmírně pomohlo a prodeje se rapidně zvedly; napomohly i výborné singly Give It All či Swing Life Away. Skvěle se dařilo i následující The Suffer & the Witness (2006), která dokonce dosáhla na desáté místo Billboardu a dobře se jí dařilo i ve světě, nemluvě o nadšených kritikách obou desek. O pátém počinu Appeal to Reason se nicméně už tak nadšeně nehovořilo, přesto se dílu relativně dařilo. Převážně pozitivních výsledků se dočkal i desky Endgame (2011) a The Black Market (2014), o pražském koncertě v rámci turné k této desce jsme psali tady.

Diskografie:
The Unraveling (2001)
Revolutions per Minute (2003)
Siren Song of the Counter Culture (2004)
The Sufferer & the Witness (2006)
Appeal to Reason (2008)
Endgame (2011)
The Black Market (2014)
Wolves (2017)

 

Další články interpreta

zavřít