Tegan And Sara

Vydáno 19.06.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Tegan And Sara Tegan And Sara

 

Tegan and Sara je sesterské duo, které tvoří dvojčata Tegan a Sara Quinovy narozené 19. září 1980 v kanadském Calgary. Hudbě se věnovali prakticky od malička a proto si v patnácti založili vlastní kapelu nazvanou Plunk. Ve školním studiu nahráli svůj první materiál a pak vyhráli i soutěž amatérských hudebníků, kde byla hlavní cenou možnost nahrávání v profesionálním studiu. Z této první studio session vzešlo první demo nazvané Yellow tape, které pak ještě bylo doplněno dalšími ípíčky Red tape a Orange tape. Brzy poté se jim podařilo získat kontrakt s nahrávací společností Vapor a vydali svou první regulérní desku Under Feet Like Ours (1999), jež obsahovala několik kousků z demo nahrávek. Následovaly desky If It Was You a So Jealous, se druhou jmenovanou pak zaznamenali velký úspěch. Chytlavá píseň Walking With A Ghost se dokonce dostala až k uším Jackea Whitea z tehdejších The White Stripes a White udělal na tuto píseň cover. Už na těchto prvních nahrávkách bylo velmi dobře slyšet, že se v této dvojci skrývá zajímavý tvůrčí potenciál.

Pro své další album The Con (2007) se Tegan and Sara rozhodli spolupracovat už s velkými jmény. Celé album jim produkoval Chris Walla z kapely Death Cab For Cutie, bubnoval na něm vynikající bubeník Jason McGerr, na baskytaru hrál Hunter Burgan z AFI a objevila se na něm i kytarová virtuózka Kaki King. Podobná sestava se sešla i na další řadovce Sainthood (2009) - obě tyto desky zaznamenaly poměrně slušný komernční úspěch a Tegan and Sara byly spíše opěvovány pro svůj originální zvuk, který kombinoval klasický indie pop rock s tradičním písničkářstvím a lehkým experimentováním. 

Zvuk, který si po léta budovaly, ale záhy opustily, když se rozhodly spolupracovat se známým popovým producentem Gregem Kurstinem. Deska Heartthrob (2012) už byla čistě mainstreamová a potvrdil to i veleúspěch hned prvního singlu Closer. Fanouškovský tábor se tak rozdělil na dvě skupiny: ti, kteří zůstavali věrní starému, neobvyklému zvuku, a ti, kterým poněkud drastický umělecký  posun nevadil a naopak se těšili z úspěchu dua. Z tohoto alba takké můžete znát songy I'm Not Your Hero, I Was A Fool nebo Love They Say.

Posledním albem v diskografii skupiny je Love You to Death (recenze), které je zatím komernčně stejně úspěšné, jako jeho předchůdce. To, že tato deska nebude propadák, už dokázaly žebříčkové úspěch prvního singlu Boyfriend.

Obě dvojčata se hlásí k lesbické orientaci a jejich koncerty jsou známé svou délkou, neboť velice rády prokládají jednotlivé songy zajímavými a vtipnými historkami ze svého života.

Diskografie
Under Feet Like Ours (1999)
This Business of Art (2000)
If It Was You (2002)
So Jealous (2004)
The Con (2007)
Sainthood (2009)
Heartthrob (2013)
Love You to Death (2016)

Další články interpreta

Tegan and Sara

Soutěže

vydáno 30.10.2013

Jitka Říhová

Redaktoři iREPORT

vydáno 07.06.2013

Jana Braunová

Redaktoři iREPORT

vydáno 17.10.2011

zavřít