The xx

Vydáno 14.01.1997 | autor: Marta Šindlauerová

The xx The xx

 

The xx je londýnská kapela založená v roce 2005. Jejich styl v sobě zahrnuje indie pop rock, elektroniku a dream pop. Stávajícími členy jsou Jamie Smith (beaty, produkce), Oliver Sim (baskytara, zpěv) a Romy Madley Croft (kytara, zpěv).

Členové kapely se seznámili ve škole, kam spolu chodili. Oliver a Romy založili hudební duo, ke kterému se připojila ještě kytaristka Baria Quereshi a o rok později také Jamie Smith.

Debutové eponymní album vyšlo v roce 2009 na labelu Young Turks a setkalo se s neuvěřitelnou chválou kritiků i fanoušků a umístilo se později v prakticky každém žebříčku nejlepších desek toho roku - zpravidla v první desítce. Singl Crystalised rovněž sklízel ovace. Celou desku si skupina nahrála a zprodukovala sama v garáži poblíž profesionálních studií a velmi tichá atmosféra nahrávky je zapříčiněna i tím, že se materiál nahrával převážně v noci. Po vydání xx a po vystupování na několika předních festivalech (včetně těch největších v Americe) z kapely odešla také jedna z kytaristek, Baria Quereshi.

Hudba uskupení se ukázala jako velice vhodná pro soundtracky různého typu, ať už v televizní či herní produkci. Podmanivé tóny z Anglie jste mohli zaslechnout v seriálech Cold Case, Suits či Misfits a několik jejich samplů si půjčili jiní umělci (například Rihanna využila ve své písní Drunk On Love sample z Intro. Vrcholem éry debutového alba pak bylo vítězství v prestižní Mercury Prize, které kapelu vystřelilo do ligy první celebrit nejen jejich domoviny, ale prakticky celého světa. Všichni, kdo chtěli být "in", zkrátka poslouchali the xx a nosili ikonická trička s křížkem na hrudi, což je odjakživa logo londýnské party.

Pro další desku už se kapela nechala inspirovat v klubové hudbě a o lehce novém zvuku se veřejnost mohla přesvědčit na druhé řadovce Coexist (2012). Bylo o něco více experimentálnější, což se projevilo například ve využití velice jednoduchých sledech akordů, zvuků mizejících do ztracena a malou dynamikou skladeb. 

Roku 2015 vydal Jamie Smith (v branži známý také jako Jammie the xx) své sólové debutové album In Colour, které se kritikům poměrně líbilo a v lednu 2017 vyšlo zatím poslední album the xx nazvané I See You.

Mezi umělce, které je nejvíce inspirovali, řadí the xx hudebníky jako The Cure, Cocorosie, The Kills, Cocteau Twins, Aaliyah či New Order.

Diskografie:
xx (2009)
Coexist (2012)
I See You (2017)

Další články interpreta

Žebřík 1996

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

Žebřík 1997

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

ZAKYSLÍK KOCÁB

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

MTV VALKANA BEACH 2002

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

LITTLE LOUIS VEGA

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

MONKEY BUSINESS

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

Šumava Rocks

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít