Twenty One Pilots

Vydáno 24.02.1996 | autor: Dominik Pavliš

Twenty One Pilots Twenty One Pilots

Původně se toto americké duo jmenovalo Twenty One Inches, pocházejí z Columbusu v Ohiu a oficiálně vznikly v roce 2009. Jejími členy jsou Tyler Joseph a Josh Dun. Na svém kontě mají 4 alba z nichž první 2 vydali bez nahrávací společnosti.

První deska vydaná v roce 2009 se jmenovala po kapele, druhá Regional At Best z roku 2011. Po těchto dvou albech se zapsali pod vydavatelství Fueled By Ramen a roku 2013 jim vyšlo album Vessel. 19. května o 2 roky později vyšla jejich čtvrtá a doposud poslední deska s názvem Blurryface.

Jak již bylo řečeno kapela vznikla v roce 2009 spojením přátel ze střední školy. V původní sestavě byl Tyler Joseph, Nick Thomas a Chris Salih. Frontman Tyler přišel na jméno kapely podle knihy spisovatele Arthura Millera – All My Sons, kde se hlavní postava příběhu vyrovnává s faktem, že zavinil smrt jednadvacati pilotů. Tentýž rok vydali své debutové album a vyjeli na turné po Ohiu. O 2 roky později se z kapely kvůli časovým důvodům rozhodli odejít Nick a Chris. Poté do kapely přišel bubeník Josh Dun, který dříve působil v kapele House of Heroes. Toto duo, tedy Tyler a Josh vydalo album Regional At Best, které vyšlo 8. června.

O kapelu se zajímalo hodně nahrávacích společností a skupina nakonec zakotvila a podepsala kontrakt u Atlantic Records. Kvůli tomuto kontraktu museli album Regional At Best stáhnout z prodeje. Třetí album Vessel oficiálně vyšlo 8. ledna 2013. Na tvorbě se podílel i Greg Wells, který má na svědomí spolupráci například s Katty Perry, Adele nebo kapelou Weezer. O rok později mohli fanoušci slyšet na mnoha hudebních festivalech. Za všechny jmenujme například Lollapalooza, Bonnaroo, Boston Calling nebo Firefly.

Kapela využívá prvky piana, bicích, ukulele, vokálů a příležitostně i baskytary a trumpety. Ze zpěvu přecházejí k rapování, což jejich hudbu dělá rozmanitější a zajímavější. Zajímavostí je, že všichni členové, včetně původních, jsou křesťané.

 

Diskografie:

Twenty One Pilots (2009)
Regional At Best (2011)
Vessel (2013)
Blurryface (2015)

Další články interpreta

zavřít