Wiz Khalifa

Vydáno 07.06.1996 | autor: Dominik Pavliš

Wiz Khalifa Wiz Khalifa

Americký raper Wiz Khalifa, který je nejvíce známý díky svým hitům Black and Yellow a See You Again se narodil roku 1987 v americkém městě Minot. Když mu byly tři roky, jeho rodiče se rozvedli. Jelikož otec s matkou byli oba v armádě, své dětství tak prožil na základnách v Japonsku, Spojeném království a Německu. V pubertě se roku 2002 přestěhovali do Pittsburghu, kde začal chodit na střední školu Taylor Allderdice High School a právě v této době si vysloužil přezdívku „Wiz“, což značí zkratku slova „wisdom“ – moudrost. O něco později mu jeho strýc, který byl muslim, dal přezdívku „Khalifa“ (titul, který je používaný nástupci proroka Mohameda).

Svůj první mixtape vydal roku 2005 a nesl název Prince of the City: Welcome to Pistolvania. Tento mixtape ho dovedl až ke smlouvě s nezávislým labelem Rostrum Records, u které o rok později vydal svou debutovou desku Show and Prove.

Kariéra se mu rozjela rychle – v roce 2007 již získal smlouvu u major labelu Warner Bros Records a v tentýž rok stihl vydat ještě další dva mixtapy Grow Season a Prince of the City 2. U Warner Bros vydal svůj první hlavní singl nazvaný Say Yeah na konci prosince 2007, který byl poměrně úspěšný.

Roku 2009 vydal u Rostrum Records mixtapy Flight School a Burn After Rolling. Také nahrál společný mixtape s rapperem Curren€y, který nesl název How Fly. V listopadu vydal u téhož labelu své druhé album nazvané Deal or No Deal, celkem se alba prodalo okolo 50 000 kusů.

 

Diskografie:

Show an Prove (2006)

Deal or No Deal (2009)

Rolling Papers (2011)

O.N.I.F.C. (2012)

Blacc Hollywood (2014)

Khalifa (2016)

Laugh Now, Fly Later (2017)

Další články interpreta

zavřít