Škwor na nové desce vzpomíná na rakouského Falca

Vydáno 19.03.2011 | autor: PR

Pražské rockové kvarteto Škwor právě vydává šesté studiové album. Jako bonus je k albu zabaleného do elegantního digipaku a nazvanému v mnoha ohledech příznačně Drsnej kraj připojeno DVD.

Škwor na nové desce vzpomíná na rakouského Falca Škwor na nové desce vzpomíná na rakouského Falca

Bude na něm záznam loňského koncertu formace v pražských Kbelích, rozhovory s muzikanty, dokument o natáčení alba a v neposlední řadě zajímavě zpracované záběry k písničkám Kámen a Sama z ledové plochy v pražské Tesla Areně.

skwor_drsnej_kraj_titulkaNovinka Drsnej kraj to rozbalí v šestnácti písničkách, z nichž Tak to jsme my znají příznivci Škworu z dva roky staré kompilace Sečteno podtrženo a Stíny a mráz zase z repertoáru fenomenálního rakouského zpěváka Falca, v původní devadesátkové verzi nazvané Out Of The DarkPetr Hrdlička říká: „Falca máme rádi, a tak nás napadlo, že bychom mohli předělat nějakou jeho pecku. Out Of The Dark se nám líbí, tak jsme zvolili ji. Já k ní napsal text, který je trochu depresivní, protože ten původní je depresivní hodně. Také jsme brali ohled na to, abychom tuhle pecku dokázali dobře zahrát na koncertech. Není nic horšího, než když po tobě chtějí diváci nějakou písničku a ty jim ji nejsi schopen pořádně zahrát."

Stíny a mráz Škwor upravil zvukově i aranžérsky tak, aby odpovídala jeho současnému soundu. O ten se stará celá kapela, ve finále pak producent posledních tří alb a současně kytarista kapely Leo Holan„Nedokážu si představit, že by nám do toho kecal někdo, kdo stojí mimo kapelu," tvrdí Hrdlička. „Měli jsme v minulosti producenta. Přišel a řekl, že přesně ví, jak to myslíme a co chceme. Pak jsme natočili desku a z mého pohledu to bylo tak hrozné, neodpovídající našim představám, že jsme to museli nahrát znovu. Moje představa v současné době je, že producent zvenčí by nám práci ztížil, ne usnadnil."

Autorsky se pod písničky na albu Drsnej kraj podepsali Tomáš Kmec, Petr Hrdlička i Leo Holan. „Nenávidím dělat něco na poslední chvíli. To mě likviduje," přiznává Kmec. „Mám to tak ve všem. Myslím si, že tahle moje vlastnost je v muzikantském světě docela zvláštní, ale zároveň vím, že Petr má tím pádem výhodu, že může na textech pracovat průběžně, ne je psát na poslední chvíli. Přitom mám v šuplíku ještě asi deset písniček, na které mi texty nenapsal."

zdroj: skwor.cz, dm

zavřít