Dave Grohl: Život po Nirvaně

Vydáno 28.03.2011 | autor: redakce

Sbírá Grammy a Brit Awards se spoluhráči, kterými už dávno nejsou Cobain a Novoselic. Patnáct let od smrti Kurta Cobaina dál s úspěchem přesvědčuje svět, že není jenom „ten bubeník z Nirvany“. Dave Grohl položil základy svých Foo Fighters jen půl roku po Cobainově smrti a před dvěma lety si s kapelou k půlkulatému výročí nadělili výběrové album Greatest Hits. Život po Nirvaně běží dál.

Dave Grohl: Život po Nirvaně Dave Grohl: Život po Nirvaně

foo8David Eric „Dave“ Grohl se narodil 14. ledna 1969 ve městě Warren v americkém státě Ohio. V raném dětství se s rodiči přestěhoval do Alexandrie ve Virginii, po rozvodu rodičů žil jen s matkou a sestrou. Byl hyperaktivní dítě. Na kytaru se začal učit ve dvanácti letech.
Zlom v jeho životě nastal o rok později, když trávil se sestrou léto u sestřenice v Illinois. Ta je vzala na pár punkových koncertů a bylo rozhodnuto. „Od té chvíle jsme byli totálně punkoví,“ prohlásil po letech Grohl.
Na střední škole jeho záliba v marihuaně dospěla tak daleko, že jej raději matka nechala přeřadit na jinou, katolickou(!) školu. Z počátku hrál na kytaru, ve skupině Freak Baby se ale jako samouk naučil na bicí. Hlavní vzorem mu byl John Bonham z Led Zeppelin, kterému věnoval i jedno z četných tetování na svém těle.
V sedmnácti letech se připojil k hardcoreové skupině Scream. Aby jej přijali, namluvil jim, že je o tři roky starší. Vykašlal se kvůli tomu na střední školu a raději trávil čas zkoušením a vystupováním. Se Scream natočil dvě studiová alba. V roce 1990 se kapela rozpadla a Grohlova dráha mohla nabrat směr západ.

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ ŘEV
Ačkoli se Grohl pohyboval na východní straně Spojených států, přesto si jej jako bubeníka vyhlídli Cobain a Krist Novoselic. Do té doby se totiž žádný v kapele příliš nezdržel. Na jaře 1991 nastoupila Nirvana do studia. Výsledek je dostatečně znám – album Nevermind katapultovalo kapelu do nejvyšších sfér popularity a ovlivnilo celý hudební svět.
Sám Grohl sice skládal, ale pro Nevermind žádnou skladbu nenapsal. Možná měl pocit, že jeho účinkování v Nirvaně bude stejně krátkodobé, jako u jeho předchůdců, nebo že se prostě pro styl Nirvany nehodí. Svá dílka raději vydal na albu Pocketwatch (1992) pod pseudonymem Late!. Na třetí a poslední studiové album Nirvany nazvané In Utero (1993) ale již autorsky přispěl včetně kytarového riffu v Scentless Apprentice.
Pak ale 8. dubna 1994 byl Cobain nalezen doma v Seattlu mrtev. „Věděl jsem, že Kurtovi bylo předurčeno zemřít předčasně,“ citoval nedávno Grohla britský New Musical Express. Jsou prý prostě lidé, o kterých člověk tuší, že se nechystají žít do stovky – a Cobain byl jeden z nich. Groh se sice podvědomě připravoval na to, že se něco může stát, smrt spoluhráče a přítele jej přesto tvrdě zasáhla. „Bylo to strašné překvapení. Bylo to pravděpodobně to nejhorší, co se mi v životě přihodilo,“ prohlásil.
Grohl s Novoselikem se nyní stejně jako vdova po Cobainovi Courtney Love i nadále starají o dědictví po zesnulém parťákovi. S paní Cobainovou ovšem příliš nevycházejí. Jejich soudní spory kolem písně You Know You´re Right, která za Cobainova života nevyšla, odložily vydání boxu s kompletní diskografií o několik let. Původně měl box vyjít k desátému výročí alba Nevermind v roce 2001, nakonec pod názvem With the Lights Out vyšel až na podzim 2004. Letos Foo Fighters plánují své fanoušky potěšit hned dvojnásbně, během dubna totiž vyjde nejen album coverů, které bude k dostání pouze na vinylech, ale také další řadová deska kapely s názvem Wasting Light. Aby toho nebylo málo, chystá se také dokumentární film o kapele, nazvaný Back and Forth.

foo fighters 2007 new1FOO FIGHTERS NA SCÉNĚ
Ještě v roce Cobainovy smrti na podzim usedl Grohl do studia, aby téměř výhradně sám nahrál včetně zpěvu všechny party k albu, které vyšlo v létě 1995 pod názvem Foo Fighters. Původně sice s Novoselikem zvažovali společný projekt, ale příliš se obávali toho, že by byli považováni jen za inkarnaci Nirvany.
Kapelu dal dohromady až po nahrání desky, celých patnáct let v ní vydržel kromě Grohla jen baskytarista Nate Mendel. Debut Foo Fighters se vyšplhal na třetí místo britské prodejní hitparády a stal se platinovým. Druhý titul The Colour and the Shape (1997) byl ještě úspěšnější. Stín po Nirvaně byl překročen.
V posledních letech je navíc Grohl vyhledávaným hostujícím spoluhráčem. Ať už jako kytarista či bubeník, objevil se na albech Tenacious D, Queens of the Stone, Killing Joke, Nine Inch Nails, Davida Bowieho, Garbage či Prodigy.
Jedním z  počinemů Grohla je účast v superskupině Them Crooked Vultures. Jako bubeník se v ní potkal s legendárním členem svých oblíbených Led Zeppelin, basákem Johnem Paulem Jonesem a zpěvákem a kytaristou Joshem Hommem z Queens of the Stone.
Grohl už dávno není „ten, co hrával s Kurtem“, o čemž svědčí miliony prodaných alb a desítky vyprodaných koncertů Foo Fighters. V jeho rodném Warrenu dokonce přejmenovali jednu z ulic právě po něm. Kolik muzikantů se dočká „vlastní“ ulice ještě za života, navíc před čtyřicítkou?

text Dušan Kütner

 


 

zavřít