HVĚZDA NEWYORSKÉHO SKA ZÍTRA VE FUTURU

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Newyorský univerzální hudebník, jedna z nejdůležitějších postav světové ska scény, KING DJANGO, se představí vůbec poprvé českému publiku. 1. března v pražském Futuru tak můžete být svědky jeho zběsilé jízdy po mnoha hudebních stylech. Předkapelu mu bude dělat švýcarská ska/rock steady banda Open Season.

HVĚZDA NEWYORSKÉHO SKA ZÍTRA VE FUTURU HVĚZDA NEWYORSKÉHO SKA ZÍTRA VE FUTURU

King Django - chlapík z New York City, zpěvák, ragamuffin MC, skladatel, textař, vynikající pozounista, hudebník každým coulem, producent, majitel nahrávacího studia a vydavatelství, jedna z nejdůležitějších postav světové ska scény. Lze o něm bez skrupulí prohlásit, že je novodobý Lee Scratch Perry či Joe Strummer z The Clash. Kapel, se kterými hrál a spolupracoval, je nespočet. Mezi ty nejznámější patří Rancid, The Toasters, Murphy’s Law, The Slackers, Stubborn All-Stars a Skinnerbox.

Djangův žánrový záběr je obrovský. Melodicky i aranžérsky propracované, skvěle otextované songy křižují hudebním polem sem a tam, aby se pak vždy vrátily ke ska. V letech 1986-88 hrál se ska kapelou The Boilers. Svému skutečnému potenciálu dal průchod v kapele Skinnerbox (1989-1998), která experimentovala s fúzováním ska s punkem, jazzem, soulem a reggae. Zároveň se Skinnerbox byl Django principálem kapely Stubborn All-Stars (1994-1998), která hrála tradiční jamajské ska. Byla sestavena z těch nejvýraznějších hudebníků NYC ska scény. Kapela dosáhla popularity i mezi širší veřejností díky klipům, které běžely na MTV 2. Po rozpadu obou kapel se King Django vydává na sólovou dráhu. Prvním počinem je album Roots And Culture, na kterém se hlásí ke svým kořenům a kde mísí ska a reggae s klezmerem a s židovskými tradicionály. Následuje počin Reason - skvělé, místy velmi temné album vycházející z roots reggae, dancehallu, rocku, hip-hopu a drum’n’bassu.

Jeho pražské vystoupení se slibuje stát jednou z nejzajímavějších hudebních (nejen ska) akcí tohoto roku. Spolu s ním do Prahy zavítá také jeho kolega Victor Rice, který působil v kapelách New York Ska-Jazz Ensemble, Stubborn All-Stars, The Toasters nebo hip-hopovými Everlast. Podobně jako King Django je také hudebním producentem a skladatelem.

zavřít