Ringo Starr: 60 dnů zbývá do jeho pražského koncertu

Vydáno 28.04.2011 | autor: PR

Již za 60 dnů – tedy 29. června se na pódiu Pražského Kongresového Centra posadí za bicí nejslavnější bubeník světa - Ringo Starr. A bude ho doprovázet hvězdná kapela.

Ringo Starr: 60 dnů zbývá do jeho pražského koncertu Ringo Starr: 60 dnů zbývá do jeho pražského koncertu

Ringo Starr, rodák z Liverpoolu, svou hudební kariéru začal již v sedmnácti letech. Talentovaný britský herec a hudebník, který se může pyšnit svou vlastní hvězdou na hollywoodském chodníku slávy, je známý především jako bubeník legendární skupiny The Beatles, kde působil od roku 1962. Ale i s Beatles zazářil jako zpěvák v písních Honey Don't neboYellow Submarine, která je společně se stejnojmennou deskou pro mnohé symbolem The Beatles.

ringo-starr2V životě Ringo Starra hrála nebývale velkou roli náhoda. Ringo Starr se původně jmenoval Richard Starkey a narodil se v roce 1940 v jedné z nejchudších Liverpoolských čtvrtí. Po neúspěšných pokusech stát se kadeřníkem, či dokonce motocyklovým závodníkem, nedokončil ani obor instalatéra. Avšak v té chvíli zasáhla náhoda poprvé – při jeho pobytu v nemocnici přišla pacienty obveselit hudební skupina a tehdy ještě Richardovi nabídli, ať si vyzkouší hrát na bicí. A on tak objevil svůj neuvěřitelný talent. Během několika málo let se stal známým liverpoolským bubeníkem. V době, kdy byli Beatles ještě na úplném začátku, on již hrál v populární skupině Rory Storm´s Hurricanes. K umělecké dráze samozřejmě patří i přezdívky a umělecká jména. Díky zálibě v nošení prstenů se z Richarda stal Ringo, a protože ve skladbě Starr Time, měl krásné sólo na bicí, zkrátil své příjmení Starkey na hvězdně znějící Starr.

Do Beatles přišel jako poslední, ale byl ze všech členů nejstarší. Opravdovou hvězdou se však stal až na jejich americkém turné, kde si ho svět a hlavně fanynky poprvé pořádně všimly. A právě Ringo Starr se ze všech členů nejvíce snažil udržet kapelu pohromadě, byla pro něj spíš rodinou a zázemím než jen profesionální hudební formací.

Tak jako se Ringo Starr projevoval bez okázalosti, otevřeně a upřímně na koncertech, stejný byl i v osobním životě. Jeho první ženou nebyla ani japonská režisérka, ani americká fotografka nebo známá modelka, ale liverpoolská kadeřnice Maureen Cox. Ta se původně se svoji kamarádkou vsadila, že dá polibek Paulu McCartneymu. Po koncertu se jí podařilo probojovat se až do šatny Beatles a tam Paula opravdu políbit. A opět zasáhla náhoda, hned vedle něj totiž stál Rigo se svým plachým úsměvem. Tomu dala Maureen Cox kromě polibku i své srdce a později také dva syny Zaka, Jasona a dceru Lee. Nakonec jejich manželství nevydrželo, ale citovou vazbu k sobě měli až do Maureeny smrti, kdy po neúspěšné transplantaci kostní dřeně, kterou jí věnoval syn Zak, Maureen zemřela ve věku pouhých 47 let. Ringo pro ni tehdy napsal píseň Little Willow, která vyšla na albu Flaming Pie. Po několika dalších milostných peripetiích potkal Ringo Starr na natáčení pravěké komedie Caveman, Barbaru Bachovou – nejkrásnější Bond Girl světa. Ringo, který v této komedii hrál hlavní roli, jejich setkání tehdy výstižně komentoval slovy „jsme v průšvihu". Sám se právě rozváděl a Barbara byla dokonce ještě vdaná. I nyní zasáhla náhoda. Rigo při společné vyjížďce s Barbarou měl autonehodu. Ačkoli Ringo sám byl poměrně vážně zraněn, vytáhl Barbaru z auta a přivolal pomoc. V nemocnici si slíbili, že se od sebe už neodloučí. A zvládli to skvěle, Barbara je Ringovi celoživotní oporou dodnes. Byla jí i v krušných dobách, kdy se oba léčili ze závislosti na drogách a alkoholu. Barbara po vyléčení vystudovala psychologii a spolu s dalšími slavnými kolegy jako jsou např. George Harrison a Eric Clapton založila podpůrný „Svépomocný léčebný program pro narkomany" (Self Help Addiction Recovery Program, S.H.A.R.P.).



Po rozpadu Beatles, v roce 1970, si Ringo Starr jakoby vzpomněl na své kořeny a první sólové album, které vydal, bylo svým repertoárem tak vzdálené jeho dosavadní tvorbě s Beatles, že všechny zaskočilo. Nejvíce však asi jeho maminku, protože právě jí ho věnoval a inspiroval se na něm hudbou, kterou ona ráda poslouchala. Album Sentimenal Journey je plné skvělých swingových melodií a ocenila ho kritika i posluchači. Také další desky přinesly Ringo Satarrovi nebývalý úspěch. Hned dvě písně z jeho proslulého alba Ringo, které vyšlo v roce 1973, se umístily na 1. místě světových hitparád. Při jeho tvorbě pozval Ringo ke spolupráci všechny zbylé členy Beatles i spoustu dalších muzikantů. Bohužel společně si Beatles v jedné skladbě už nezahráli. Asi největším úspěchem Ringovy sólové tvorby je singl I Don´t Come Easy z roku 1971 a za který dostal svoji první zlatou desku.

TZ, dm
zavřít