KURTIZÁNY Z 25. AVENUE CHYSTAJÍ NOVÉ ALBUM

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Kurtizány z 25. Avenue připravují nové, zatím bezejmenné studiové album, které vyjde vyjde 9. května 2005 na značce Columbia. Křest proběhne 17. května v pražském Paláci Akropolis a poté se kapela vydá na sérii vystoupení po festivalech i podzimní promo turné po ČR.

KURTIZÁNY Z 25. AVENUE CHYSTAJÍ NOVÉ ALBUM KURTIZÁNY Z 25. AVENUE CHYSTAJÍ NOVÉ ALBUM

Producentem alba je opět kytarista a jeden ze zakládajících členů K25A
Tomáš Vartecký (mj. Anna K, Kollerband, Devils Autumn).

Kdo kdy na začátku devadesátých let slyšel o Kurtizánách z 25. avenue, už si je z paměti nevypudil: ať už díky lehce drsnému a těžce matoucímu názvu, agresivní kytaře, anebo kultu, který Kurtizány provázel a šířil se skoro rychlostí světla.

Vznikli z podhoubí legendárního klubu 007 na Strahově, první zkoušku měli v říjnu 1989, první vystoupení den po revoluci na místním kole Rockfestu a nedlouho poté už první fanoušky, šířící jejich slávu. Aspoň po Praze. „Znali jsme se ze Sedmičky, kde se tak různě prolínalo deset patnáct lidí, každý hrál s každým a nějak tam krystalizovaly budoucí kapely. Tam jsme se potkali s Tomášem, i když úplně zakládajícím členem jsem byl já s bubeníkem Vikingem,“ vzpomíná zpěvák Simon.

O Tomášově členství rozhodl vedle návratu z vojny ještě nebývale agresivní zvuk jeho kytary. Skupina, vzpomínající na tu dobu jako na „legrační začátky“, v té době plnila pražské kluby a pořádala sporadické, leč apokalyptické výjezdy po republice.

Přelom mezi legračními začátky a obdobím vážnosti nastal o čtyři roky později, kdy se do Čech dostala tehdy prestižní soutěž začínajících kapel Marlboro Rock-In. „Soutěž pro nás měla obrovský význam,“ vzpomínají Simon a Tomáš, „byla první, jediná a lákala nejen diváky, ale i média. Když jsme vyhráli semifinále, hned druhý den se v Blesku objevila naše fotka“. Vítězové si na radu svého tehdejšího rádce a prvního producenta Františka Kotvy za utržené peníze koupili aparát a natočili v nahrávacím studiu SONO své první promoCD.

PromoCD nakonec odkoupila gramofirma Monitor, která dala Kurtizánám první dvě šance k natočení regulérních alb. První s názvem UBIQUITY vyšlo ještě v roce 1993. Na tohle období vzpomínají Kurtizány jako na své „zlaté časy“ – album bylo úspěšné, dva následující roky na kapelu chodilo do klubů hodně lidí – už třeba „jenom“ kvůli pověsti vítěze Marlboro Rock-In. Druhé album Strach vyšlo u Monitoru v r. 1995, kdy také došlo k prvním personálním změnám v kapele. Energii kapele vrátil opětovný příchod bubeníka Vikinga, který s sebou přivedl baskytaristu ze své tehdejší kapely, Jirku Tilleho, a určitě i Miloš Grubber z Indies Records, který s Kurtizánami podepsal smlouvu na desku, která vyšla v roce 1997 a jmenovala se 2000. O dva roky později oslavila kapela v pražském Lucerna Music Baru 10 let existence.

Následovala spolupráce s firmou Sony Music / Bonton, která vyvrcholila v roce 2003 novým albem MEDIUM na labelu Columbia. Období mezi deskou Medium a současnými přípravami desky nové kapela vyplnila koncertováním a individuálními hudebními projekty.

zavřít