FORD BROTHERS BAND V LUCERNA BARU

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Americký FORD BROTHERS BAND vystoupí v rámci Prague International Bluesnight 14.5. v Lucerna Music Baru. Díky kvalitám této bratské trojice byl mohlo jít o bluesový koncert jara.

FORD BROTHERS BAND V LUCERNA BARU FORD BROTHERS BAND V LUCERNA BARU

Prague Intl. Bluenight 34:
Ford Brothers band (USA)
14.5. Praha, Lucerna Music bar, 19:30


V Praze se sejdou bratři Robben, Patrick a Mark Fordovi a předvedou koncert, který bude hlavně o lásce k hudbě, o lásce k Blues. Ford Brothers Band má jednoznačné bluesové kořeny, avšak tito skvělí muzikanti jsou otevření všem ostatním vlivům, které dělají jejich hudbu tak pulzující a živou.

Ford Brothers Band byl založen na konci šedesátých let. Jádro skupiny tvořili bratři Patrik a Robben Fordovi. Původně se skupina jmenovala Charles Ford Band (po jejich otci) a zahrnovala ještě harmonikáře Gary Smitha a Charlieho Musselwhita. Po odchodu Musselwhita, byli do skupiny přizváni basista Stan Poplin a mladší bratr Mark Ford a vznikl opravdový základ Charles Ford Bandu. Skupina se proslavila pro její bádání v jazzu, kdy nebyli výjimkou ani 30 minutové jammy na Coltraneovy skladby, avšak blues byl vždy základním kamenem jejich hudby. Kapela nahrála tři alba pod původním názvem mezi roky 1972 a 1996 a dalších šest pod jménem Ford Blues Band. Na všech těchto albech nechybí respekt k bluesovým kořenům, ale současně jsou hudebníci otevření jakýmkoli jiným vlivům, které dělají jejich hudbu ještě více živou a pulzující.




Světově proslulá bluesová kapela, která přijede 14.5. do pražského Lucerna Music baru, představí opět po letech spolu bratry Fordovi: Robbena, Patricka a Marka. Patrick Ford (bubny, zpěv) si v 70tých letech mimo působení s bratry zahrál s mnoha bluesovými mistry, kterými byli například Muddy Waters, Jimmy Page, Lightning Hopkins a Jimmy Witherspoon. V 80tých letech založil Patrick nahrávací studio Blue Rock’it Records, které bylo určeno především pro v té době málo uznávané umělce. Za všechny uveďme: Charlieho Musselwhita, Brownie McGheeho a Chrise Caina.

Mark Ford, nejmladší z bratrů, je jedním z nejuznávanějších a nejkreativnějších bluesových hráčů na foukací harmoniku. Koncertuje již od svých patnácti let. Muddy Waters o něm řekl: „Je to další Little Walter“ obrovské ocenění pro Marka, kterému tehdy bylo pouhých šestnáct. Avšak léta, která od té doby uběhla prokázala bez jakýchkoli pochybností, že Mark je opravdu mimořádný hudební talent a nadšený bluesový praktik.

Robben Ford, fusion jazzový kytarista, je nejznámější z bratrů. Mimo jiné založil Yellow Jackets, spolupracoval v zásadním období s Milesem Davisem a neminulo ho několik nominací na Grammy. Bez ostychu můžeme jeho kytarové umění srovnat s Erikem Claptonem, Jeffem Beckem nebo Jimmy Hendrixem. Avšak má svůj osobitý styl, který má tisíce následovníků po celém světě, je tady zbytečné vyjmenovávat osobnosti s kterými Robben kdy hrál. 

Jestli máte alespoň trochu bluesové srdce, tak si tento vrchol jarní bluesové sezóny nemůžete nechat ujít. Kdo přijde 14.5. v 19.30 do Lucerna Music Baru, nebude litovat.

www.livermusic.cz
zavřít