RESPECT FEST - CESTA KOLEM SVĚTA ZA 2 DNY

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Festival Respect o tomto víkendu již poosmé nabídne ukázky mimoevropských hudebních stylů v konfrontaci s rytmy starého kontinentu, včetně domácích umělců. Ostrov Štvanice se v pátek a v sobotu stane opravdovým chrámem world music.

RESPECT FEST - CESTA KOLEM SVĚTA ZA 2 DNY RESPECT FEST - CESTA KOLEM SVĚTA ZA 2 DNY

Máte vážně pocit, že rock je mrtev? Ztratila snad taneční elektronika svůj šarm? Program Respectu 2005 ukazuje, že obojí se probouzí k novému životu v Africe. Na přehlídce Respect Plus Praha už dvakrát slyšela teskně kousavé kytary saharských rebelů Tinariwen - a po nich přicházejí další utajené poklady.

Kytarista Amadou a zpěvačka Mariam znějí jako dobře šlapající bigbeat s vůní Jamajky i Afriky, na svém poslední albu producentsky vyšperkovaný Manu Chaem. Nahrávka je od května v prodeji u nás pod názvem Dimanche a Bamako. Konono N°1 naopak představují stylově nezařaditelný oříšek: elektronika s africkým citem pro správný rytmus i zkreslení, proti němuž je kytarový booster rajskou hudbou. Třetí Afričan letošního Respectu, Bonga, je ve svých 62 letech veteránem v plné síle, spojující Angolu s Kapverdskými ostrovy. Susheela Raman z této společnosti vybočuje jako sofistikovaná světoběžnice s duší Indky a projevem soudobé písničkářky. Zahraniční program letos poprvé doplňují respektovaná tuzemská jména: písničkářka Dagmar Andrtová, romská skupina Terne Čhave i poslední objev pražské world scény, Al-Yaman.

PROGRAM:

Pátek 10.6. (od 17:00)

Dagmar Andrtová
Sushgeela Raman (Indie/Velká Británie)
Amadou & Mariam (Mali)

Sobota 11.6. (od 14:00)

Al-Yaman
Terne Čhave
Bonga
(Angola)
Konono No.1 (Kongo)

MÍSTO KONÁNÍ:

Ostrov Štvanice, Praha.

Více info na www.respectfestival.cz



zavřít