Manic Street Preachers v dubnu dorazí potřetí do České republiky

Vydáno 01.02.2012 | autor: redakce

Velšská rocková skupina Manic Street Preachers loni oslavila dvacet let od vydání svého prvního singlu Motown Junk a v rámci tohoto výročí vydala kolekci všech svých zásadních skladeb pod názvem National Treasures – The Complete Singles. S výběrem toho nejlepšího se vydávají na evropské koncertní turné a dorazí 25. dubna i do pražské Lucerny.

Manic Street Preachers v dubnu dorazí potřetí do České republiky Manic Street Preachers v dubnu dorazí potřetí do České republiky


Manics_01_LROd roku 1991, kdy se Manic Street Preachers představili světu skladbou Motown Junk, dokázala tato jedinečná kapela posunout hranice vyjadřování svých pocitů, nálad, úzkostí a nekonformních názorů tak jako žádná jiná skupina 90. let Manic Street Preachers debutovali v srpnu 1989, kdy si vlastním nákladem vydali singlovou nahrávku Suicide Alley. Již tato první skladba dokázala, že jde o skupinu výjimečného tvůrčího potenciálu a obdivuhodné síly a originality. Původně zdánlivá nevýhoda jejich rodiště se nakonec projevila jako přednost – Manic Street Preachers, vzdáleni centrům hudebního průmyslu, jakými jsou v Británii Londýn nebo Manchester, se postupně dobrali svého osobitého stylu, podřízenému pouze vlastním názorům a vkusu. V roce 1992 vyšlo debutové album Manic Street Preachers – Generation Terrorists, které obsahovalo dodnes nezapomenutelné hity Motorcycle Emptiness, You Love Us nebo Little Baby Nothing, ve které kapelu doprovodila slavná americká herečka a zpěvačka Traci Lords.

Album Generation Terrorists se umístilo ve většině výročních anket mezi nejlepšími alby roku a kapela na sebe upoutala celosvětovou pozornost. Na úspěchy tohoto titulu navázali o rok později deskou Gold Against The Soul, která přinesla o trochu více melancholie a skladby jako From Despaire To Where, Roses In the Hospital nebo La Tristesse Durera. Rok 1994 se nesl ve znamení asi nejtvrdší nahrávky v diskografii kapely, a sice titulu The Holy Bible. Ten se však nesetkal s takovým komerčním úspěchem jako předešlé nahrávky. Po vydání navíc kapelu opustil hlavní textař a kytarista Richey James Edwards, který zmizel za dodnes nevyjasněných okolností 1. února 1995. V listopadu 2008, třináct let po jeho zmizení, byl oficiálně prohlášen za zesnulého. Manic Street Preachers se však rozhodli pokračovat v činnosti jako trio. Mezníkem jejich kariéry se stalo čtvrté album Everything Must Go, které obsahuje Richeyho texty a které kapele vyneslo první dvě prestižní ceny Brit Awards v kategoriích Nejlepší britská kapela a Nejlepší album roku. Pátý titul This Is My Truth Tell Me Yours vyšel v roce 1998, kritika jej ohodnotila velmi kladně a skladby The Everlasting, If You Tolerate This Your Children Will Be Next nebo Tsunami si velmi dobře vedly i v nejrůznějších hitparádových žebříčcích.

Na jaro 2001 připravili Manic Street Preachers album Know Your Enemy a už samotný název dával najevo, že ze svých postojů kapela v ničem neslevila. Přestože vyhroceně levicové postoje mnohým novinářům vadily, a album se tak dočkalo i nelichotivých kritik, jejich fanoušci je podrželi a album bylo komerčně úspěšné. Jedna z nejoriginálnějších kapel britských ostrovů posledních let se po více než tříleté odmlce vrátila s titulem Lifeblood, které nahrála v New Yorku. Send Away the Tigers je název jejich osmého dlouhohrajícího počinu z roku 2007, kterému se dostalo od kritiky daleko lepších recenzí než v případě obou předešlých alb. Následně se kapela rozhodla opět sáhnout po textech Richeyho Edwardse, kterými opatřila skladby na desce Journal for Plague Lovers z roku 2009. Deska byla ohodnocena jako jedna z nejlepších vydaných v tomto roce a patří k vrcholům v tvorbě tohoto velšského tria. Vysokou úroveň si udrželi i na svém posledním vydaném albu Postcards from a Young Man z roku 2010. Skladby jako (It's Not War) Just the End of Love nebo Postacrds From A Young Man můžeme stále slýchat na rozličných rozhlasových stanicích po celém světě.

Rok 2011 se nesl ve znamení 20. výročí vydání prvního singlu a Manics svým fanouškům nadělili kompletní kolekci svých singlů National Treasures – The Complete Singles. Album obsahuje 38 chronologicky poskládaných skladeb včetně novinky This Is The Day. Ze své velmi bohaté diskografie obsahující nespočet hitů bude kapela vybírat i na svém nadcházejícím turné, které zahrnuje i Českou republiku, kde se Manic Street Preachers představí potřetí.



zdroj: TZ, map

manic-street-preachers_hp
zavřít