Vlasta Henych vyměnil Törr za projekt Henych 666 a oslaví padesátiny

Vydáno 10.03.2012 | autor: redakce

25 let byl frontmanem kultovní formace Törr. Právě Vlasta Henych je považován za otce black metalu v tehdejším Československu. Nyní, po rozpadu Törru, zakládá vlastní projekt Henych 666 a chystá narozeninový koncert.

Vlasta Henych vyměnil Törr za projekt Henych 666 a oslaví padesátiny Vlasta Henych vyměnil Törr za projekt Henych 666 a oslaví padesátiny


vh2Pod jeho vedením se stal Törr vzorem pro desítky dalších kapel, kterým ukázal cestu, jak hrát tehdejší tvrdý metal. Vyprodukoval s ním 13 alb a v roce 1993 byl součástí projektu Zemětřesení společně s Alešem Brichtou, Milošem Doležalem a Štěpánem Smetáčkem. V minulém roce se však vzájemné vztahy v Törru natolik zhoršily, že bylo nevyhnutelné, aby se jejich cesty rozešly.

V tichosti Henych začal budovat kapelu novou. Na jaře 2011 vše dostalo konkrétní podobu. Kvartet Henych 666 přichází s debutním cdEP Psychonaut, které navazuje na tvorbu Törr. Vedle dvou zcela čerstvých písní Psychonaut a Zakrev, se kapela představuje dvěma coververzemi známých skladeb. Travestit byl jedním z prvních hitů a klipů skupiny Kurtizány z 25. Avenue. Druhou předělávkou jsou Magické noci od Plastiků.

Vlasta k tomu dodává: „Chtěl jsem navázat na historii českého undergroundu. Navíc má písnička geniální riff, který mě inspiroval, a vynikající text." K téhle pecce vznikl videoklip pod taktovkou španělského režiséra Jorge Sanchéze, kterému učarovala 'magická' noční Praha. Jako druhý videoklip natočil J.Sanchez na song Zakrev. V této skladbě spolupracuje Henych 666 s hostujícím kytaristou z USA Mikem Hickeyem známého z legendárních skupin Venom, Cathedral a Carcass. Na podzim 2011 se uskutečnilo první premiérové turné Magické noci, čítající deset zastávek po republice. Henych 666 je nyní v plné formě představit nejen nové skladby, ale i staré klasiky, které napsal v Törr a staly se kultovními hity. Součásti vystoupení je originálni image a show.

17. března oslaví Vlasta Henych padesáté narozeniny a třicet let na hudební scéně koncertem v pražském klubu Modrá Vopice, na který mají jeho věrní fans vstup zdarma.



zdroj: TZ, map
zavřít