SMOKIN´ BOB: 25 LET OD SMRTI

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Ve čtvrtek 11. května tomu je již čvrtstoletí, co zemřel BOB MARLEY (1945-1981), ikona jamajského reggae, zpěvák, kytarista, skladatel, zapřísáhlý rastafarián a marihuanový aktivista.

SMOKIN´ BOB: 25 LET OD SMRTI SMOKIN´ BOB: 25 LET OD SMRTI

Jednáctý květnový den roku 1981 zemřel král karibských huličů BOB MARLEY. Proslul jako neúnavný propagátor jamajského reggae, které dokázal za svůj tvůrčí život nakopnout vně hranice rodné země k celosvětové popularitě.

Jen krátce: narodil se jako Robert Nesta Marley 6. února 1945 v malé vesničce, co bys kamenem dohodil z jamajského města Saint Ann. V roce 1962 natočil své první nahrávky (singly Judge Not a One Cup Of Coffee), o dva roky později založil THE WAILERS (debutem bylo album Catch A Fire v roce 1973). Znamenitý prodej desky rozkurážil kapelu k nahrání druhé desky Burnin´, z níž zatřpytil jeden z největších hitů Marleyho kariéry vůbec - I Shot The Sheriff.

Po rozpadu rodného souboru pokračoval Bob sólově, v polovině 70. let se zaskvěl albem Natty Dread s hitsinglem No Woman, No Cry, kterým zaznamenal první mezinárodní úspěch.

Koncem 70. let mu byla diagnostikována rakovina, zhoubné nádory postupně zasáhly umělcův mozek, plíce, játra a žaludek. Zemřel 11. května 1981 v nemocnici v americkém Miami a jeho poslední slova adresována synovi Ziggymu byla: "Pamatuj si, za prachy si zdraví nekoupíš..."

Bojovník za legalizaci tzv. měkkých drog po sobě zanechal nejen kupu alb a nezapomenutelných rastafariánských hitů, ale i hromadu dětí - plný tucet potomků, z nichž nejaktivnější je na poli hudby již zmíněný Ziggy Marley.
zavřít