Refused v září nahradí zrušený koncert na Rock for People

Vydáno 07.08.2012 | autor: redakce

I když na letošní Rock for People nedorazili švédští Refused vlastně dvakrát, kvůli zmeškanému letu a poté kvůli silné bouři, českým fanouškům se nakonec představí. Náhradní koncert se uskuteční v neděli 30. září v pražském Lucerna Music Baru.

 Refused v září nahradí zrušený koncert na Rock for People Refused v září nahradí zrušený koncert na Rock for People


Refused-Official_smallProtože jde o určitou kompenzaci všem, kteří se Refused nedočkali na RfP, sami muzikanti vyšli vstříc a umožnili stanovit velmi nízké vstupné. Fanoušci, kteří se budou moci u vstupu do klubu prokázat celofestivalovým náramkem Rock for People 2012 nebo jednodenním stripem na 5. července (a to i přestřiženým), Refused v Praze uvidí za 185 korun; hluboko pod průměrem ceny vstupenky na evropské koncerty této švédské formace je však i základní vstupné - 370 Kč.

Refused se spolu s Fugazi, Glassjaw, Drive Like Jehu, Unwound, Rocket From The Crypt, Quicksand, Sunny Day Real Estate, Jawbox, At The Drive-In, Ink And Dagger a Frodus řadí mezi tucet základních kamenů post-hardcoreového žánru. Vidět tuto smečku ze švédského města Umeå naživo je pro všechny fanoušky už dvou generací post-hardcore téměř povinností: Refused se totiž po létě, kdy ve Skandinávii odehrají poslední koncert své tříměsíční festivalové šňůry, opět vrátí ke svým civilním profesím – s výjimkou ojedinělých seancí na vybraných akcích. Řadit mezi ně můžeme i pražský koncert v Lucerna Music Baru...

Švédská hardcore-punková parta Refused se letos dala znovu dohromady po čtrnácti letech. Iikona, jejíž album The Shape Of Punk To Come zařadil trendo-tvorný časopis Kerrang! mezi padesátku nejdůležitějších alb historie na šťastné třinácté místo, v době své největší popularity "dojela" na nefunkční vztahy členů kapely. Po šesti letech slávy, třech albech, pěti EP a hlavně po stovkách koncertů ve vyprodaných koncertních halách se rozhodli v roce 1998 svou činnost ukončit.

Reunion nečekaně ohlásili v lednu letošního roku a spojili ho s turné. Staré spory jsou zřejmě urovnány, protože kapela ve svém oficiálním prohlášení tvrdí, že důvodem rozpadu byly jiné kariéry, které se hoši rozhodli naplnit a které s hudbou souvisely jen vzdáleně. "Po čtrnácti letech, kdy jsme všechny nabídky k návratu na scénu se smíchem odmítali, jsme se sešli a přiznali si, jak moc nám muzika chybí," vysvětlili Refused, "pak už byl jen krůček k tomu, abychom se sešli a vyzkoušeli, jestli je vhodná doba na to, abychom vytvořili něco nového."

Po krátkém období skepse spojeném s hlubokým filozofováním na téma, zda se dá znovu vstoupit do stejné řeky, se dohodli, že se před své věrné fanoušky vrátí. A protože podobné "návraty", z nichž se stalo druhé kolo existence mnoha kapel, vyvolávají spíše pobavený úsměv, vyslala kapela směrem k fanouškům poměrně rezolutní vzkaz: "Uděláme to. Ale je to naposledy."



zdroj: TZ, map


refused  kopie
zavřít