Pussy Riot jsou vinné, rozhodl moskevský soud

Vydáno 17.08.2012 | autor: redakce

Osud vězněných členek ruské dívčí skupiny Pussy Riot byl dnes zpečetěn. Moskevský soud je shledal vinnými za spáchání výtržnictví v pravoslavném chrámu. Tři mladé Rusky stráví za mřížemi dva roky.

Pussy Riot jsou vinné, rozhodl moskevský soud Pussy Riot jsou vinné, rozhodl moskevský soud


o-PUSSY-RIOT-570 – kopie (2)Obžaloba sice požadovala tři roky za mřížemi, soud ale nekonec rozhodl, že si Pussy Riot odsedí ve vězení "jen" dva roky. "Členky skupiny Pussy Riot uzavřely za nezjištěných okolností zločinnou úmluvu s cílem dopustit se hrubého porušení veřejného pořádku, vyjadřujícího zjevnou neúctu ke společnosti," uvedla soudkyně Marina Syrovová podle serveru Novinky.cz. 

Před budovou soudu se shromáždily davy příznivců vězněných dávek, ale i jejich odpůrci, především z řad pravoslavné církve. Jeden z aktivistů byl zatčen poté, co se pokusil vést řeč k davu.

Pussy Riot byly drženy ve vazbě pět měsíců od jejich vystoupení v moskevské katedrále Krista Spasitele, kde zazpívaly píseň Bohorodičko, vyžeň Putina. Po celém svobodném světě probíhají hapenningy a podepisování peticí na jejich podporu, ke kauze se již vyjádřila i řada slavných osobností. Naposledy to byla například Madonna, a to během jejího vystoupení v Moskvě, kde si po vzoru Pussy Riot natáhla na hlavu černou kuklu a odhalila falešné tetování na zádech s nápisem Pussy Riot.

"Chci jen říct pár slov o Pussy Riot. Vím, že tady existuje několik úhlů pohledu na celý příběh; nechci nějak znehodnocovat církev nebo vládu. Ale myslím, že tyto tři dívky - Masha, Katya, Nadya - myslím si, že udělaly něco odvážného. Myslím, že za svůj čin zaplatily a modlím se za jejich svobodu," řekla Madonna během koncertu.

Podporu kapele vyjádřili i čeští umělci, a to v květnu v pražském Lucerna Music Baru, kde se uskutečnil benefiční koncert Už zase nám zavírají muzikanty. Na přelomu srpna a září se pak v Mikulově uskuteční festival Eurotrialog, který je věnován Pussy Riot.



map


o-PUSSY-RIOT-570

zavřít