Co vychází v září: přehled novinek

Vydáno 03.09.2012 | autor: Petr Adámek

Poslední týden měsíce září je letos na nové desky obzvlášť bohatý. S prvním dílem trilogie ¡Uno!, ¡Dos!, ¡Tré! přichází Green Day, velký návrat v podobě alba Push and Shove ohlašují No Doubt a svojí novinkou se pochlubí také zpěvák Mika nebo domácí stálice Xindl X.

Co vychází v září: přehled novinek Co vychází v září: přehled novinek


uno_coverGreen Day - ¡Uno!

Hned tři alba chystají pro své fanoušky Green Day. První část trilogie ¡Uno! vychází právě teď, druhá část ¡Dos! 12. listopadu 2012 a závěrečný díl ¡Tré! 14. ledna 2013. Tento speciální projekt následuje po Grammy oceněném albu 21st Century Breakdown. Všechny tři díly opět produkuje osvědčený Rob Cavallo a vznikají v domácím městě Green Day, Oaklandu. A proč trilogie? "Prožíváme teď hudebně vůbec nejkreativnější a nejplodnější časy. Je to naše historicky nejlepší muzika vůbec, písničky přicházejí samy od sebe. Místo jednoho alba z toho proto bude trilogie," říkají členové kapely.



no_doubt_album_coverNo Doubt - Push and Shove
Kolem No Doubt byl poslední léta klid. Kapela měla čtyři roky pauzu, kterou ukončila v roce 2008. Zpěvačka Gwen Stefani se stala dvojnásobnou maminkou, stihla vydat i dvě úspěšná sólová alba, aby se následně opět vrátila ke kapele a začala s ní pracovat na nové desce. Jejich novinka Push and Shove, kterou No Doubt natáčeli téměř dva roky, nabídne jedenáct nových písní, na kterých se vyřádilo hned několik producentských es. Pod pilotním singlem Settle Down je například podepsán Spike Stent, který v minulosti spolupracoval s Coldplay, Madonnou, Muse nebo U2. A již zmíněný první singl jejich šesté desky ukazuje No Doubt v úplně novém světle.


mika_the_origin_of_loveMika - The Origin Of Love
Většinu roku 2010 i 2011 strávil Mika na celosvětovém turné. V Evropě, Asii a Severní Americe odehrál přes sto koncertů. Aktuální The Origin Of Love je jeho třetí album. Zpěvák s americko-libanonskými kořeny na něm spolupracoval například s Gregem Wellsem, Danem Wilsonem nebo Benny Benassim. Nahrávku, která vznikala ve studiích hned několika zemí (Kanada, Spojené státy, Švédsko), popisuje Mika jako jednoduchý pop s méně hudebními vrstvami, než tomu bylo na předchozím počinu The Boy Who Knew Too Much. Album je prý více vážné, avšak vesele laděné a obsahuje i vlivy tanečních Daft Punk.



x_laska_titulka cd mXindl X - LÁ$KA
Dva roky od posledního počinu Praxe relativity vydává Ondřej Ládek desku LÁ$KA. K názvu dodává: "Romantické milostné písně nečekejte. Deska sice je o lásce, ale o lásce v dnešní době, která lidi vede k individualismu. Většina lidí si tím pádem myslí, že aby je někdo miloval, musí být nejdřív bohatí a úspěšní. A tak se ženou za bohatstvím a úspěchem hlava nehlava a na té cestě neváhají obětovat všechno, včetně té lásky, kvůli níž to původně dělali." Obsahuje 12 písní a tři bonusy, na kterých spolupracoval Karel Gott či Kuzma s Brunem. Singl Zlato už koluje rádiovým éterem. Xindlovi navíc vychází Xpěvník obsahující všechny jeho písně včetně těch nejnovějších. Přečtete si recenzi.


the_killers_-_battle_bornThe Killers - Battle Born
Čtyři roky si na nové album museli počkat fanoušci The Killers. V mezičase si čtveřice naordinovala krátkou pauzu, během níž se jednotliví členové věnovali vlastním projektům a sólovým aktivitám. Přípravy čtvrté řadové desky pak začaly loňský rok v květnu v jejich vlastním studiu v Las Vegas. Na desce nazvané Battle Born se producentsky podíleli mimo jiné Steve Lilywhite, Brendan O'Brien nebo Alan Moulder, který s kapelou spolupracoval už na prvních dvou albech. Od července je v rotacích první singl Runaways.
Více v naší recenzi.




badliveatwembleyMichael Jackson - Live at Wembley July 16, 1988
Michael Jackson: Live at Wembley July 16, 1988 je DVD se záznamem vyprodaného londýnského koncertu v rámci Jacksonova Bad Tour. Koncert ve Wembley tehdy sledovali také princ Charles s princeznou Dianou a traduje se, že zpěvák z obavy o reakci královské rodiny původně vyškrtl ze setlistu skladbu Dirty Diana. Skladba se však ve vystoupení nakonec objevila. DVD vychází jednak samostatně a zároveň jako součást speciální deluxe edice Bad 25.




skunkanansieblacktrafficSkunk Anansie - Black Traffic
Pátá deska Skunk Anansie Black Traffic vychází přesně dva roky po jejich comebackové nahrávce Wonderlustre. Čtveřice nahrávala v Londýně a na produkci se kromě samotné kapely podílel také Chris Sheldon, který v minulosti spolupracoval například s Foo Fighters nebo Pixies. Jde o první album kapely vydané ve vlastním nákladu.





kapitan_demo_web_eventKapitán Demo - Demolice
Sérii novinek na českém hudebním trhu otvírá svojí Demolicí Kapitán Demo. Pod tímto názvem se skrývá jedno z několika alter-eg Jiřího Buriana z Republic Of Two aka Gregoryho Finna z dnes už neexistujících Southpaw. S dosavadní tvorbou Jirky Buriana ale nemá projekt Kapitán Demo vůbec nic společného. V něm se totiž Burian dává na hip hop a víc než na cokoliv jiného klade důraz na texty. Ty nemají chybu; Kapitám Demo se v nich totiž s humorem sobě vlastním opírá do všemožných probému dnešní společnosti.

 

 


ZZ-Top-La-FuturaZZ Top - La Futura
Také jste si mysleli, že se tahle dvojka vousáčů už jednou provždy odmlčela? Kdepak, po devíti letech ticha se opět hlásí o slovo s novou deskou La Futura. Aby dokázali, že ještě nepatří do starého železa, přizvali si ke spolupráci producenta Ricka Rubina, který má co do činění i s Linkin Park nebo Metallicou. Výsledkem je deset skladem, které na La Futura zazní.





amandapalemrAmanda Palmer - Theatre is Evil
Královna punkového kabaretu Amanda Palmer uložila svoji kapelu Dresden Dolls k ledu a tentokrát si ke spolupráci přizvala The Grand Theft Orchestra. Zároveň se rozhodla opustit svoji nahrávací společnost a vydat desku vlastní cestou, k čemuž využila portál Kickstarter.com, kde vyzvala své fanoušky, aby jí na vydání alba přispěli. Přestože si nastavila hranici 100 tisíc dolarů, podařilo se jí ji desetinásobně překročit a vydělala milion dolarů. Výsledek práce nyní představuje a kdo by chtěl nové album slyšet naživo, ten ať zajde 29. října do pražského Paláce Akropolis, kam Amanda Palmer i s The Grand Theft Orchestra zavítá.

 


Please The Trees - A Forest Affair,2012Please The Trees - A Forrest Affair
Album A Forrest Affair natočila skupina s producentem Jonathana Burnsidem v říjnu 2011 ve studiu Magnolia Records v Novatu v Kalifornii. Album bude obsahovat deset skladeb, které napsal Václav Havelka, vedle producenta Jonathana Burnsidea se na výsledné podobě ale podíleli všichni členové skupiny, a to včetně bývalého člena Zdeňka Kadlece, který kapelu opustil před dokončením nahrávky a nahradil jej David Babka. A Forest Affair vnímá kapela trochu jako debut, Please The Trees stojí totiž znovu na začátku; s novou krví a silou, pevnější a připravenější, než kdy předtím.

 



Pet-Shop-Boys-ElysiumPet Shop Boys - Elysium
Pro milovníky popu si svoji novinku po třech letech připravili také britští Pet Shop Boys. A protože nechtěli ponechat nic náhodě, odjeli čerpat inspiraci do USA. Tam také přibrali do party producenta Andrewa Dawsona, který je známý svojí spoluprací s Kanye Westem.







TheTruthAboutLovePinkAlbumPink - The Truth About Love

Pink si tentokrát poprvé do svého týmu přizvala i producenta Grega Kurstina (Lilly Allen, Red Hot Chilli Peppers, Foster The People). V neposlední řadě se na albu podílel i skladatel a producent Dan Wilson, který stojí za úspěchem hitu Someone Like You zpěvačky Adele. Nové album Pink je dle jejích slov jedinečným náhledem na různé odstíny lásky – temné i veselé, šťastné, ale i bolestné.





Bob_Dylan_-_TempestBob Dylan - Tempest

Bob Dylan slaví jubileum - 50 let od vydání jeho debutového alba. Jako dárek si nadělí album Tempest, které produkoval Jack Frost, je v pořadí již 35. studiovým albem zpěváka a skladatele, a navazuje tak na zatím poslední řadové album z roku 2009 Together Through Life. Fanoušci budou mít jedinečnou příležitost poslechnout si celé album zdarma, a to ještě před jeho oficiálním vydáním. Od 4. září bude Tempest k poslechu na iTunes, kde navíc najdeme k objednání nové, speciálně pro iTunes remasterované verze nejznámějších Dylanových starších alb za akční ceny.




Sto zvirat_Hraju na klavir v bordelu-titulSto zvířat - Hraju na klavír v bordelu

Se albovou novinkou přichází také Sto zvířat. Veškeré texty jsou jako obvykle z pera saxofonisty Tomáše Belka a už jen názvy jako Krátkozraký Viktor, Noc s operní pěvkyní, Malinký lidi, Gauč, ovladač a pití nebo Rádiohit slibují mnohé. Hudební stránku alba uchopili, stejně jako u dvou předchozích nahrávek, Jan Kalina a Karel Šváb, premiérově posíleni o kytaristu Jana Berušku Šobra.

Přečtěte si recenzi nové desky Sto zvířat.






Dead_Silence_album_cover_by_Billy_TalentBilly Talent - Dead Silence
Kanadští Billy Talent si české publikum na svoji novinku Dead Silence připravili už během červnového koncertu v Praze, kde zaznělo několik songů z chystané desky. Deska jde nyní do oběhu, obsahuje čtrnáct songů a její produkce se ujal sám kytarista Ian D'Sa. Éterem už proběhly první dva singly Surprise, Surprise a Viking Death March.






TDCC_Beacon_CoverTwo Door Cinema Club - Beacon

Irské trio Two Door Cinema Club si stejně jako Billy Talent své české příznivce na novinku připravilo. Indierocková formace vystoupila v rámci festivalu Rock For People a publiku představila i několik nových songů z desky Beacon, na níž spolupracovali s producentem Jacknifem Leem, který dělal i s U2 nebo Bloc Party.






markMark Knopfler - Privateering

Po třech letech se sedmou řadovkou ozývá i Mark Knopfler. A přichází rovnou s dvojalbem. "Čím jsem starší, tím víc chci psát. Celý proces si užívám víc než kdy jindy, psaní, nahrávání i živé hraní. Baví mě všechno," vysvětluje plodné období Knopfler. Ten svoji novinku přiveze představit i do České republiky, a to 7. května příštího roku.






fruscianteJohn Frusciante - PBX Funicular Intaglio Zone

John Frusciante opustil svoji domovskou kapelu Red Hot Chili Peppers, která před několika dny vystoupila v Praze už s náhradním kytaristou Joshem Klinghofferem, a vrátil se k sólové kariéře. Tu nyní představuje na devítipísňovém albu a jak sám říká, každý ze songů bude úplně odlišný od těch ostatních.







map

{vypnoutslider} {vypnoutlink:Death}

uno_cover_top
zavřít