Co vychází v říjnu: přehled novinek

Vydáno 29.10.2012 | autor: Petr Adámek

Poslední říjnový týden udeřila s předstihem zima, avšak několik nových desek vás jistě zahřeje na duši. Přinejmenším debut vítězky Hlasu Česko Slovenska Ivanny Bagové to slibuje už ve svém názvu. Nabitým koncertním DVD se pak pochlubí Tata Bojs a Finové HIM zase rekapitulují uplynulých dvacet let na scéně.

Co vychází v říjnu: přehled novinek Co vychází v říjnu: přehled novinek


tatabojs_dvdTata Bojs - Ležatá Letná
Vloni v červnu vydali Tata Bojs poslední studiovou desku Ležatá osmička. Následovalo rozsáhlé turné zakončené velkolepým říjnovým křtem a koncertní prezentací celého alba v Hale Letná. Právě na této show vzniknul materiál pro DVD Ležatá Letná. Nosič nabídne obrazový záznam celého koncertu, jehož se jako hosté zúčastnili také Clarinet Factory a Vladimir 518. Kromě kompletního tracklistu Ležaté osmičky najdete na DVD i starší hity jako Attention Aux Hommes, Šťastnější nebo Růžová armáda a dále videoklipy Homo Demo (ve 2D verzi), Opakování a Usínací. Slavnostní, obrazově opět jedinečný křest (přečtěte si reportáž) proběhl 17. října v SaSaZu.


himHIM - XX Two Decades of Love Metal
HIM opět rekapitulují. Kompilace největších hitů či singlů nejsou v táboře finských metalistů ničím novým a aktuální výběrovka je, jak už napovídá název, spíš připomenutím jejich dvacátého výročí. Na bestofce XX - Two Decades Of Love Metal najdou fanoušci dvacítku jejich nejslavnějších skladeb počínaje debutem Greatest Love Songs Vol. 666 až k poslední řadovce Screamworks: Love in Theory and Practice. Jedinou novinkou je hned úvodní skladba Strange World, kterou si formace vypůjčila od popového zpěváka Ké a nastavila ji do temného módu. Dodejme, že albovou novinku Tears on Tape plánují Ville Valo a jeho banda na jaro příštího roku.


ivanna_bagova-ohen v dusiIvanna Bagová - Oheň v duši
Ivanna Bagová, letošní vítězka soutěže Hlas Česko Slovenska, přichází s kůží na trh v podobě debutové desky Oheň v duši. Album obsahuje jedenáct písní. Většina skladeb (z toho šest ve slovenštině a tři v angličtině) vznikla právě pro tuto desku a ve dvou dalších jde o coververze hitů I Will Always Love You od Whitney Houston a My Heart Will Go On od Celine Dion. Stalo se tak vlastně na přání fanoušků, jelikož pravě s těmito skladbami slavila v soutěži obrovský úspěch. Mezi skladbami nechybí ani nedávno představený song Už nemáš slov, na kterém zpěvačka odhalila snad i taneční polohu. Podobně je tomu je i v případě singlové novinky I'm Not Dancing On My Own.



taylor swiftTaylor Swift - Red
Red, takový je název čtvrté desky Taylor Swift. Už v říjnu poslala do rádiového éteru pilotní singl We Are Never Ever Getting Back Together, díky němuž se odklonila od americké country a naplno vplula do mainstreamového popu. Velký vliv na její hudební vývoj měl také producent této písně Shellback, který v minulosti produkoval hity pro Britney Spears, Avril Lavigne nebo Pink. V základní verzi desky najdete šestnáct písní. Kromě Taylor Swift na desce uslyšíte také dvě hvězdná jména: ve skladbě Everything Has Changed Eda Sheerana a v The Last Time Garyho Lightbodyho, frontmana Snow Patrol.



umakart_coverUmakart - Vlci u dveří
Po osmi letech od debutu Manuál, po filmu Alois Nebel, po nečekaném vánočním hitu Půlnoční a comebackovém albu Dobrý časy Václava Neckáře. Po tom všem jsou Jaromír 99, Dušan Neuwerth, Jan P. Muchow, Jura Hradil a Tomáš Neuwerth jako Umakart zpátky s deseti novými skladbami na albu Vlci u dveří. Osm písniček otextoval Jaromír 99, dvě básník Jan Těsnohlídek. "Celá deska je hodně paneláková. Sídliště, herny, divný týpci, divný lásky. A mezi tím vlci, co čekaj na každou tvoji slabost a chybu, aby tě mohli roztrhaj na kusy. Nic krásnýho na první pohled. Ale všichni to prostředí důvěrně známe a máme ho pod kůží. Trochu nostalgie, a trochu žhavá skutečnost," říká Jaromír 99. "Je to takovej městskej folklór. Včetně krojů."


boris_the escapistBoris Carloff - The Escapist
Boris Carloff je v očích veřejnosti zapsaný především jako producent a studiový inženýr interpretů jako Kryštof, Sunshine, David Koller či Wohnout. The Escapist je jeho sólovou prvotinou a náladu nahrávky charakterizuje jako těžce zařaditelné album přešlapující někde mezi Trickym a SBTRKT. Na nahrávce se podílela také zvučná světová jména: bubeník Doug Yowell (Lana Del Rey, Suzanne Vega), vokalista Ghetto Priest (Asian Dub Fundation, Massive Attack) nebo vokálový mistr James Cook (IAMX, Nemo). Z českých umělců zde najdeme kontrabasistu Jakuba Antla (Nightwork) a cellistku Terezii Kovalovou (Vladivojna La Chia, Calm Season). Prvním rádiovým singlem se stala skladba In My Lonely Room, k písni Falling zase vzniknul vydařený videoklip.

lucieblLucie Bílá - Modi
Po dvou letech od vydání poslední desky Bílé Vánoce Lucie Bílé připravila zpěvačka nové album Modi. S producentem Petrem Maláskem téměř dva roky vybírali i ze zahraničních písní, nakonec však přispěli zejména domácí autoři. Vedle jedné skladby Petra Maláska tu najdete také melodie Reného Rypara a Dalibora Cidlinského. Textově se podíleli Václav Kopta, Tomáš Belko a Gipsy.cz. Z převzatých písní stojí za zmínku např. She's Out Of My Life od Michaela Jacksona. Deska má podle samotné interpetky téměř šansonový nádech.



krystof cover cd 3Kryštof - Inzerát
Název Inzerát nevzniknul jen tak náhodou. Kryštof si jeden takový podal v říjnu loňského roku na serveru GearSluts, když se rozhlížel po novém producentovi. Sešlo se osmnáct odpovědí, posléze dvanáct verzí písně Parapet, z nichž se kapele nejvíc líbilo hudební podání newyorského producenta Yarona Fuchse. Ten v minulosti spolupracoval s interprety jako Bob Dylan, Herbie Hancock, Annie Lennox či Moby. Kryštof na novince zcela upustil od samplů, které využíval skoro na všech předchozích nahrávkách, a poprvé celé album natáčel živě, tedy nikoliv nástroj po nástroji. Titulní Inzerát už od prázdnin rotuje v rádiích. Ve druhém singlu Křídla z mýdla hostuje Jarek Nohavica, v písni Cesta Tomáš Klus.


clouClou - Old Dogs New Tricks
Pražští Clou se na scénu vrací po čtyřech letech. Na novém materiálu pracovali průbežně poslední dva roky, ale s výsledkem nebyli spokojeni a druhý dech nabrali až letos. Výsledkem je deska Old Dogs New Tricks. Vznikla ve studiu Biotech Ecsona Waldese v produkci kytaristy Clou Pavla Bureše a přináší jedenáct skladeb. Zatímco hudba je výhradně dílem skupiny, texty pochází od více autorů - bývalého baskytaristy Stepha, který otextoval již album For Tonight, dále Nicelanda a v jedné skladbě si svůj textařský debut odbyl kytarista Petrock. Poprvé od debutu Postcards kapela zařadila také duet - skladbu I Got To Know, který s ní nazpívala Marta Jandová.


batforlashesBat for Lashes - The Haunted Man
Natasha Khan alias Bat for Lashes vydává po třech letech CD The Haunted Man. Jde o její třetí počin, přičemž šest let starý debut Fur and Gold jí zajistil dvě nominaci na Mercury Prize a dvě další nominace Brit Awards. Další nominace získalo i její druhé album Two Suns. Novinka The Haunted Man obsahuje jedenáct autorských písní. Už koncem července představila Khan pilotní singl Laura. Vedle samotné nahrávky je neméně zajímavý také přední obal, jež zobrazuje zcela nahou Khan a nahého muže ověšeného kolem jejích ramen. Nápad prý vzniknl na počest žen jako Patti Smith a tomu odpovídá i samotné vyobrazení. "Žádný make-up, jenom já a můj haunted man," vyjádřela se k obalu všestranná hudebnice.


kiss_monsterKiss - Monster
Jubilejní dvacátou desku přichystali svým fanouškům hardrockeři Kiss. Producentské taktovky se ujal zpěvák Paul Stanley. jemuž stejně jako v případě předchozí studiovky Sonic Boom asistoval Greg Collins. Legendární čtveřice, jež příští rok oslaví 40. výročí existence, se při nahrávání vrátila k analogovému vybavení: "Technologie je svůdná potvora. Svádí k mačkání tlačítek a člověk nemusí dělat vůbec nic. Ale analog, to je ta pravá láska," dodává k tomu Gene Simmons. Nahrávka obsahuje dvanáct skladeb a na červencový pilotní singl Hell or Hallelujah naváže koncem října Long Way Down.



james bond_best ofVarious Artists - Best Of Bond... James Bond
Nejslavnější filmový agent letos slaví padesátiny a u příležitosti jeho kulatin vychází kolekce všech ústředních písní ze všech dosavadních filmů s Jamesem Bondem s názvem Best Of Bond... James Bond. Kompilace nabízí dvaadvacet písní, které byly dosud pro Bonda natočeny, plus ústřední znělku Johna Barryho z On Her Majesty's Secret Service. V tracklistu tak nechybí skladby takových velikánů jako Louis Armstrong, Paul McCartney, Duran Duran, Tina Turner, Madonna nebo Sheryl Crow. Rozšířené vydání s podtitulem 50 Years - 50 Tracks navíc obsahuje další výrazné skladby z jednotlivých dílů série.



ellie_gouldingEllie Goulding - Halcyon
Britská zpěvačka Ellie Goulding je jedním z největších objevů posledních let. V roce 2010 se stala vítězkou ceny BBC Sounds Of..., následně získala i prestižní Brit Awards a celé to korunoval i úspěch jejího debutu Lights. Na něj se bude snažit navázat novinkou Halcyon. Ellie všechny písně nové desky napsala sama ve svém rodném městě Hay Valley na západě Anglie, následnou produkci si vzal na starosti Jim Eliot, jenž se v minulosti podílel i na deskách Kylie Minogue nebo Ladyhawke. Prozatím je z nových písní veřejnosti znám jen pilotní singl Anything Could Happen. Ve skladbě I Need Your Love se představí britský zpěvák Example.



placebo_b3_ep_coverPlacebo - B3 (EP)
Už koncem loňského roku přislíbili Placebo vydání nového materiálu. Zatím však nejde o plnohodnotnou desku - na zatím poslední nahrávku Battle for the Sun z roku 2009 navazují Brian Molko a spol. pětiskladbovým EP s názvem B3. Vydání sedmé studiové desky trio chystá na březen příštího roku.






muse-2nd-law-artwork5Muse - The 2nd Law
Muse si nedali za cíl natočit nejambicióznější album své kariéry. Po zkušenosti s produkováním předešlé desky The Resistance použili všechny své dovednosti získané prací ve studiu, aby natočili album, které si opravdu přáli vytvořit. Když začali s natáčením, nešetřili sbory, smyčci ani dechovou sekcí. Podle bubeníka Doma Howarda je jejich šesté album plné "divokých" zvuků. A přesně tohle trojice zamýšlela, když si spolu sedli loni v říjnu po dokončení dvouletého turné k poslední desce. Například první singl Madness nezní vůbec jako Muse a zároveň je vším, co Muse představují. "Nové album je místy excentrické a proto hodně zábavné. Nemyslím si, že se bere moc vážně, i když některé texty vážné jsou. Skoro bych se odvážil říct, že jsme se při natáčení pěkně nasmáli," říká Matt Bellamy. Přečtěte si recenzi.

paparoachPapa Roach - Connection
Po třech letech od posledního studiového počinu Metamorphosis se Papa Roach vrací s novinkou nazvanou Connection. Jejich sedmé studiové album popisuje zpěvák Jacoby Shaddix jako spojení všech elementů jejich dosavadního zvuku: "V jednu chvíli jsme se ohlédli zpět na celou historii Papa Roach a přemýšleli jsme, jakým posunem jsme během celé naší existence prošli. Začínali jsme mixovíním hip-hopu a metalu, pak jsme se posunuli k přímočařejším rockovým písničkám a poslední dobou jsme se nebránili ani popu." Novinka tak prý vyjadřuje všechno, co za celou dobu urazili, což vyjadřuje i samotný titul alba. Když kapela přemýšlela o názvu, nakonec se vždy vrátila ke Connections.


obal_udg-akrobatUDG - Akrobat
Čtvrtá řadová deska ústeckých UDG vznikala více než půl roku pod producentským dohledem Armina Effenbergera, známého z projektu Cartonnage. Právě jeho přítomnost posunula konečné vyznění nových písní. Změnil se sound i aranže. Zatímco v minulosti byly hlavními hybnými silami vzniku písní pouze členové kapely, nyní se k nim přidala zkušenost a profesionalita producenta. K textům jejich autor Jugi říká: "Popisují vnitřní pocity lidí v různých životních situacích. Tyto stavy jsou pro toho, kdo je prožívá, bolestné, někdy až bezvýchodné. Postavy stojí na kraji propasti, na hraně, v nebezpečné výšce, a hledají východisko. Připomínají tak akrobaty na visutých hrazdách, kteří nesmějí šlápnout vedle. Člověk je akrobat a život zatracená akrobacie." Prvním singlem je skladba Pádové otázky.

tori amos_gold dustTori Amos - Gold Dust
Americká písničkářka nachystala na letošek výběrovku Gold Dust, jež vznikla při příležitosti oslavy 20. výročí jejího debutu Little Earthquake. Tori Amos přepracovala písně ze své bohaté kariéry a s pomocí holandského Metropole Orchestra a pod taktovkou Jusese Buckleyho připravila instrumentální verze největších hitů. Mezi čtrnácti kousky tak nechybí písně jako Marianne, Yes Anastasia nebo Precious Things. Zpěvačka si vydáním Gold Dust zároveň splnila jeden ze svých snů - nahrát album živě se symfonickým orchestrem.

{vypnoutlink:Yes,Lucie}
TZ, ape



tatabojs_dvd_top
zavřít