KAUZA HRACHOVKA REVISITED...

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Velká festivalová rekapitulace v Reportu 9/06 zahrnuje i nešťastné události kolem festivalu Hrachovka. Informací však bylo více, než prostor časopisu dovoloval. V rámci objektivity proto příspěvek Ondry Fencla nabízíme v celé délce. A dalšímu ročníku Hrachovky držíme všechny palce.

KAUZA HRACHOVKA REVISITED... KAUZA HRACHOVKA REVISITED...

HRACHOVKA - PRŮŠVIH SEZÓNY?

Poslední červencový víkend je zřejmě zakletý. Léto 2005 mělo svojí Benátskou noc, v roce 2006 padl pešek na Hrachovku. Na Malé skále vloni hrálo hlavní roli počasí, v Hrachovci u Valašského Meziříčí se k tomu letos přidaly ještě velké oči a posléze prázdné kapsy. Megalomanský program sliboval skutečnou podívanou: v hlavní roli Soulfly, Exploited a Skye, česká špička samozřejmostí, čtyři velké scény, dvě stanové… To vše na festivale s pramalou tradicí a v konkurenci paralelně probíhající zavedené Benátské noci.

První problémy nastaly už ve středu. Tři ze čtyř velkých pódií stály v rovině a blízko sebe, takže se v noci jedno zbouralo a šouplo o dva metry, což nemělo logiku. Když se ve čtvrtek začalo hrát, zvukaři beztak slyšeli svojí scénu hůř než tu sousední. Stejně tak publikum, které třeba z Jiřího Schmitzera proti Nihilists nemělo upřímně nic.“ Tolik nejmenovaný přímý účastník. Pravda, tohle je noční můra každého druhého festivalu, stejně tak nedostatek toi-toi budek a pitné vody. Jeden z pořadatelů k tomu podotýká: „Byly objednány čtyři kontejnery s vodou, měly být neustále doplňovány. Došlo však postupně k poruše obou cisteren a to je problém, který se složitě a dlouze řeší a hlavně těžko omlouvá.“

První ze dvou skutečně zásadních zádrhelů nastal v pátek, poté, co první festivalový den, byť za úmorného vedra, proběhl standardně (včetně vystoupení hlavních hvězd Soulfly). Kapely přijížděly jedna za druhou, jenže zásoby peněz se tenčily. Zatímco odpolední interpreti (např. Mňága a Žďorp) ještě dostali plný honorář, k večeru se fronty u produkce protahovaly a ještě později už několik interpretů nedobrovolně vystupovalo pouze za cestovné. Brzy poté se začalo odvolávání prvních skupin. „Je pravda, že už v pátek jsme kontaktovali některé kapely s tím, že jejich vystoupení budeme muset zrušit z důvodu možné finanční tísně v důsledku nižší než očekávané návštěvnosti. Na místě nám chyběly peníze také z toho důvodu, že je není možné získat z předprodejních sítí dříve než po akci,“ říká k tomu PR manager akce Zbyněk Hanko.





















V noci z pátku na sobotu bylo rozhodnuto, že se bude rušit minimálně jedno velké pódium. Sbalit se stihlo jen pár minut předtím, než se přihnal druhý problém, za nějž už pořádající Peas Production vinu nenesla. „Kolem poledního přišlo cosi, čemu se ani nedá říct bouřka. Spíš tornádo. Urychleně jsme se snažili povypínat veškerou elektriku, pak jsme se běželi schovat do stanového městečka. V produkci zavládl ještě větší chaos než tam byl dosud, nikdo nevěděl, co dělat. Nateklo do aparátů, ze Semtex-stanu ulétla střecha a do toho přišla zpráva, že za tímhle se valí ještě něco dvakrát horšího,“ líčí jeden z členů festivalové crew.

Ačkoliv se druhá kapitola zvěstované apokalypsy nakonec Hrachovce o pár kilometrů vyhnula, pořadatelé celkem moudře po menší rozepři rozhodli celý areál s ohledem na zdraví návštěvníků vyklidit. Nespokojení majitelé vstupenek se s tím ovšem nehodlali smířit a začalo jít znovu do tuhého. Na místo byl přivolán právník, starosta i psovodi, proti tisícům rozlícených návštěvníků stálo ovšem za plotem pouhých patnáct security boys (zbytek z původních padesáti podle jednoho z pódiových techniků dávno odjel domů, protože po prvním dni nedostali slíbené pití, jídlo, ani nocleh). Situaci se nakonec podařilo jakž-takž stabilizovat, lidé byli částečně vpuštěni do areálu, částečně se vpustili sami a začal happening uprostřed rozbahněné louky, kdy nikdo pořádně nevěděl, co se bude dít, ale aspoň bylo co jíst a pít.





















Pořadatelé mezitím válčili s kapelami, jimž nestihli dát vědět, ať nejezdí, příp. nárazově obvolávali ty na cestě. Problém byl jednak v částečně zničené aparatuře, jednak v penězích. V pátek už se nosily přímo od pokladny, v sobotu pak dokonce od autobusu, který převážel lidi na trase Valmez-Hrachovec. De facto neřešitelnou situaci ilustruje smutná historka, podle níž šéf festivalu David Schwager odjel s jedním z vystupujících DJs vlastním vozem na letiště do Vídně, protože už nebyly ani peníze na cesťáky. A nejen to: rozlíceným brigádníkům, kteří si dokonce k jednání přizvali policii nakonec pořadatelé vypláceli bankovky z domácích zásob.

Ke cti jim slouží to, že se navzdory této tíživé finanční situaci rozhodli nadále nevybírat vstupné (tolik slušnosti vloni na Benátské noci neměli). „Nebyli jsme schopni nabídnout slíbený program, takže jsme začali pouštět zadarmo. Znamenalo to mírné zlepšení nálady návštěvníků, avšak finanční problém pro nás. Kapelám, které na Hrachovce vystoupily, byly vyplaceny buď celé honoráře nebo zálohy, doplatky k nim budou po dohodě v nejbližších dnech doplaceny,“ komentuje nastalou situaci Zbyněk Hanko. S vypětím všech sil se nakonec podařilo dát dohromady alespoň Radegast stage, kde ve večerních hodinách vesměs bez nároku na jakýkoli honorář zahráli Luca Brasi, Taxi to the ocean, Skye, Cocotte minute, Post-it a 100ºC. Až do rána pak podle původního plánu běžel program ve Fléda stanu.





















Zda peníze za 5000 prodaných lístků v předprodejích nakonec dorazily a kam nebylo v době uzávěrky čísla jasné. Každopádně je přinejmenším zarážející, že pořadatelé tak obřího festivalu netuší, jak to chodí v předprodejích. „Je zcela jasné, že se nám něco nepovedlo. Víme to a problémy kolem, kterých je víc než dost, se snažíme řešit. Skutečně to není jednoduché. Jestli mohu, chtěl bych se jménem pořadatelů všem omluvit za neobvyklý průběh festivalu a za vzniklé komplikace. Díky.“ Takhle uzavírá celou kauzu Zbyněk Hanko, jemuž byla svěřena nezáviděníhodná role komunikátora s médii. Nutno dodat, že když nic jiného, pořadatelé Hrachovky aspoň dovedou přiznat chyby (tolik pokory vloni na Benátské noci neměli). Přejme jim, ať se z nich pro příště poučí. Třeba jim pak popřeje i to nevyzpytatelné počasí. Štěstí přeje připraveným.

REAKCE ÚČINKUJÍCÍCH

Matěj Oujezdský, manažer Luca Brasi:
O problémech na festivalu nám organizátoři nedali vědět, v době našeho příjezdu vládl totální chaos. Z počátku nám bylo tvrzeno, že důvodem je počasí, známí zvukaři nám ale řekli, že hlavním důvodem je neobdržení slibovaných peněz od sponzora. Po zjištění těchto informací jsem na hlavního pořadatele Davida Schwagera začal naléhat, aby nechal jet aspoň jednu stage, což se nakonec povedlo. Naše skupina proto mohla hrát a nakonec to byl docela úspěch. Peníze za festival jsme zatím neobdrželi, ale prý nám budou poslány.

Vendula Dvořáková, manažerka Anny K:
V sobotu ve 4:00 hod. jsme obdrželi SMS zprávu s žádostí o zrušení vystoupení Anny K & Band. Důvodem byla nesolventnost pořadatele. Vzhledem k tomu, že se jedná o porušení smlouvy z jeho strany naprosto nestandardním způsobem, trváme na uhrazení faktury, přestože kapela nehrála.

Kapíno, Post-it:
Na rozdíl od lidí z festivalu nám spřátelené kapelky volaly, ať nejezdíme, ale to už jsme byli 30km od Hrachovky. Telefon hlavního pořadatele byl hluchý. Po příjezdu nám bylo sděleno, že bouřka odnesla jednu stage a poškodila ostatní, že se možná ještě bude hrát, ale neví se kdo a kde. Na místě byl opravdu megachaos. Vše nasvědčovalo tomu, že se tudy nepřehnal jen drobný májový deštík.

Radek, Jaksi taksi:
Jaksi taksi na místo dorazili v sobotu kolem poledne. Nikdo nás předem neinformoval, možná proto, že vichřice skončila těsně před naším příjezdem. Na místě bylo bláto, povalené ploty… Jako důvod zrušení akce nám bylo sděleno poničení zvukového zařízení vodou, tak jsme jeli domů. Nemáme pocit, že by šlo o záměr pořadatelů, proto vše budeme řešit dohodou. Tím spíš, že vloni proběhl festival bez komplikací. Věříme, že k problémům došlo shodou několika nešťastných náhod a proto je na místě určitá vstřícnost vůči pořadateli.

Jirka Sýkora, Tleskač:
Jsem přesvědčen, že na sobotním průběhu programu se bezesporu podepsalo „nevlídné“ počasí. To ovšem, paradoxně, vysvobodilo pořadatele z daleko větších problémů. Pořadatel má být pojištěn a schopen za jakýchkoli okolností vyplatit honorář na základě smlouvy a my málem nedostali ani cesťák, což je politováníhodné (ujeli jsme zbytečně 1000km). Na druhou stranu je pravda, že průtrž, která se dostavila kolem půl jedné odpoledne, byla skutečně zákeřná a zničující. Kabely pod napětím se válely po celém areálu, v tu chvíli šlo o bezpečnost všech návštěvníků. Naším jediným krokem a doporučením pořadatelům je: neber si takového sousta, kterého sám, bez vyvalení bulv, nespořádáš!

Zeller, Cocotte Minute:
S takovou bandou hochštaplerů jsme se ještě nesetkali. Organizace nula, komunikace nula, festival v troskách. Ve skutečnosti se už před bouřkou vědělo, že nejsou peníze, protože přišlo míň lidí, než se čekalo. Když jsme přijeli, řešilo se zrovna, že nikdo ze zvukařů nedostal zaplaceno, pročež definitivně balili aparáty, poškozený průtrží mračen. Nakonec zvukař Honza Duben na Radegast stage zprovoznil, co mohl a tím jim vlastně zachránil zadek, protože jinak by lidi ten festival vyrabovali. Když přišel na řadu pokus domluvit se na podmínkách hraní, trvalo tři hodiny, než se našel někdo, kdo byl schopen něco rozhodnout. Původně nám slíbili snížený honorář, pak jen naftu, nakonec někam zmizeli a my jsme proti naším zásadám hráli úplně zadarmo, protože šlo o extrémní situaci a na lidech bylo vidět,že si chtěj konečně užít pořádnej mejdan s muzikou.

Text Ondřej Fencl, foto Leoš Horký 

www.hrachovka.cz


zavřít