SUSHEELA RAMAN VEZE INDII DO ČECH

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Poslechněte si nejnovější album zpěvačky a autorky Susheely Raman, která se po loňské návštěvě (festival Respect) opět vrací do Čech. Vystoupí v pátek 6.10. v pražské Akropoli. Doporučujeme!

SUSHEELA RAMAN VEZE INDII DO ČECH SUSHEELA RAMAN VEZE INDII DO ČECH

Susheela Raman je po předcích z jižní Indie a žije v Anglii - ale její hudba se přitom ostře liší od elektronických fuzí asijského undergroundu. Mládí strávila v Austrálii, zpívala rock a blues, a ve dvaadvaceti odjela studovat zpěv do Indie a znovuobjevila vlastní identitu. V roce 2001 byla nominována na britskou cenu Mercury, v lednu 2002 zvítězila jako nový objev v cenách BBC Radio 3 World Music. Její spolupráci s muzikanty z Jižní Indie zachycuje film společnosti Arte i zatím její nejlepší album Music for Crocodiles. Producentem, kapelníkem i manželem zpěvačky je kytarista Sam Mills, známý z projektů značky Real World Petera Gabriela.

"Vždycky mě zajímalo, jak spojit pramínky odlišných kultur. V roce 1995 jsem odjela studovat k jedné z největších indických zpěvaček, Shruti Sadolikar. Když jsem se o dva roky později vrátila do Anglie, začala jsem spolupracovat s kytaristou a producentem Samem Millsem, který byl tehdy producentem bengálského zpěváka Pabana Das Baula. Jejich album Real Sugar pro značku Real World pro mě znamenalo velkou inspiraci," vzpomíná Susheela Raman. Setkání s Millsem byla osudově šťastná volba: album Salt Rain, na němž Mills a Raman pracovali tři roky, jim přineslo mimo jiné cenu BBC World Music. O dva roky později vyšlo Love Trap, jehož pečlivě vyvážené složení připomíná indické kari. Aranžmá obohacuje jemně dávkovaný hrdelní zpěv z Tuvy, cello, klarinet i indické perkuse, osobitě vybrané skladby pocházejí z Indie, Ethiopie, i poněkud překvapivě od písničkářky Joan Armatrading.



































Zatím poslední album, Music for Crocodiles, vzniklo jako výsledek cest zpěvačky do jižní Indie. K názvu ji inspiroval krokodýlí park, vybudovaný pro ochranu těchto nebezpečných, ale zároveň ohrožených zvířat. K majestátnímu zvuku alba přispěl mix geniálního Islanďana žijícího v Los Angeles, Husky Huskvolda, který pracoval s Tomem Waitsem, Sheryl Crow, Norah Jones, a zvukovými experimentátory Fantomas.

Music For Crocodiles si můžete virtuálně poslechnout ZDE. A naživo už tento pátek, v Paláci Akropolis. Časově neohraničený festival Respect si může hrdě připsat další zajímavou akci.
Zajděte, nebudete litovat.

Více info na www.respectmusic.cz



zavřít