Z malého klubu do Lucerny: do Prahy se vrátí The xx

Vydáno 17.12.2012 | autor: redakce

Britští The xx se po vydání debutu před třemi lety stali takřka přes noc hvězdami. Letos v září pak nachystali druhou nahrávku Coexist. Českým fanouškům ji naživo představí 16. května 2013, kdy vystoupí ve velkém sále Lucerny.

Z malého klubu do Lucerny: do Prahy se vrátí The xx Z malého klubu do Lucerny: do Prahy se vrátí The xx


thexx-1.jpg





















Debut xx z roku 2009 zaznamenal ohromný úspěch a britské sestavě kromě nadšených reakcí kritiky zajistil také ocenění v anketě prestižního NME a časopisu Rolling Stone. O rok později získalo album Mercury Prize a stalo se nejlepším britským a irským albem roku. Kapela ten samý rok vystoupila na několika velkých severoamerických festivalech (např. Lollapalooza) a skladba Intro byla použita BBC při přenosech z voleb v roce 2010. Stejnou skladbu vysamplovala Rihanna ve skladbě Drunk on Love z alba Talk That Talk.

O další rok později získala skupina tři nominace v BRIT Awards v kategoriích Best British Album, Best British Breakthrough a Best British Band. The xx na sebe znovu upozornili letos v září druhým počinem Coexist. Prvním singlem se stala skladba Angels, druhým Chained. Jedenáctiskladbové album už možná není tolik překvapivé jako prvotina, je ale stále zahaleno do silné minimalistické atmosféry, jež proslavila prvotinu xx.

The xx v Česku poprvé koncertovali už v roce 2009, krátce po vydání debutu. Tenkrát jejich intimnímu koncertu v Praze na strahovské Sedmičce přihlíželo pár desítek fanoušků. Tentokrát se Romy Madley Croft, Oliver Sim a Jamie Smith chystají před mnohem početnější publikum do velkého sálu Lucerny. Vstupenky jsou k dispozici za 720 Kč v obvyklých předprodejích.



TZ, ape

zavřít