NU-JAZZOVÉ ORCHESTRÁLNÍ KINO V ROXY

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Po zážitku z vystoupení Coldcut (recenze v R 11/06) se příznivci labelu Ninja Tune mohou těšit na další delikatesu: se svým spektakulárním spektáklem přijíždějí ve středu 22.11. slavní THE CINEMATIC ORCHESTRA.

NU-JAZZOVÉ ORCHESTRÁLNÍ KINO V ROXY NU-JAZZOVÉ ORCHESTRÁLNÍ KINO V ROXY

Výstižně pojmenovanou formaci The Cinematic Orchestra (TCO) založil v roce 1999 tehdy třicetiletý Jay Swinscoe. Jay v té době pracoval pro zavedený nezávislý label Ninja Tune v jižním Londýně, kde měl na starosti zahraničí prodej. A zatímco denně expedoval alba Mr. Scruffa a Coldcut, ve volných chvílích začal jako basák a příležitostný DJ pracovat na první desce TCO. Shromáždil kolem sebe skupinu neohrožených jazzových muzikantů, s nimiž natočil debutové album Motion, které všem vyrazilo dech. „Je jako ten nejdrsnější, neóny ozářený hollywoodský thriller, který jste kdy viděli, plný nenadálých zvratů, prodchnutý hlasy tisíce femme fatale a předem ztracených soukromých oček, a to všechno zremixované a přepracované do jediného důmyslně vysamplovaného audio vyprávění,“ napsal např. časopis Uncut.

Jestliže Motion bylo zaměřeno především filmově, druhé CD s názvem Every Day podtrhovalo orchestrální zaměření kapely. Mezi hosty se blýskla legendární zpěvačka Fontella Bass (singly All That You Give a Evolution) nebo progresivista Roots Manuva. Pozornost kritků si mimo jiné vysloužil i další albový projekt, soundtrack-nesoundtrack Man With A Movie Camera. Nejsilnější stránkou TCO jsou však jednoznačně živá vystoupení...



































MUŽI S HUDBOAPARÁTEM


V posledních třech letech hráli TCO kde se dalo. Profrčeli Jazz Café, Jazz Bop i jazzový klub Ronnieho Scotta. Šňůra koncertů po severní Americe vyvrcholila prestižním vystoupením před koncertem Johna McLaughlina v Central Parku, projeli Německo, Japonsko, Itálii a Portugalsko, vystoupili na řadě festivalů, dvakrát byli hlavními hvězdami akce The Big Chill.

Fanoušci vzpomínají i na to, jak byl londýnský klub Hanover Grand u příležitosti křtu desky Every Day vyzdoben rudým sametem a čínskými lucernami a tehdy nová zpěvačka Niara Scarlett si to pěvecky rozdala s Fontellou Bass. A v poslední době se jim podařilo vyprodat Shepherd´s Bush Empire, kde rozjásaní návštěvníci tak poskakovali, že se pod nimi skoro utrhly všechny tři galerie.
























The Cinematic Orchestra letos tráví hodně času ve studiu při natáčení nového alba, ale na Čechy si chvilku našli. Poprvé se u nás objeví právě zítra, v Roxy. Vstupenky na místě a v Ticketpru. Bude to pastva, pro oči i uši. Vsaďte se. A začíná se už v 19 hod.!

www.roxy.cz


zavřít