Mercury Prize: Šanci mají David Bowie, Foals i Arctic Monkeys

Vydáno 14.09.2013 | autor: redakce

Prestižní Mercury Prize, jíž je každoročně oceněna nejlepší nahrávka na Britských ostrovech, zná své nominace. Nechybí v nich známí matadoři ani nováčci. Výsledné jméno se dozvíme 30. října.

Mercury Prize: Šanci mají David Bowie, Foals i Arctic Monkeys Mercury Prize: Šanci mají David Bowie, Foals i Arctic Monkeys

david-bowie-where-are-we-nowJedním z letošních horkých kandidátů na ocenění Mercury Prize je David Bowie

Mezi dvanácti nominovanými figurují např. David Bowie s deskou The Next Days, elektronická čtveřice Rudimental nebo Arctic Monkeys s deskou AM. Ti už v minulosti Mercury Prize vyhráli a v případě úspěchu by se tak vedle PJ Harvey stali teprve druhým interpretem, který by cenu získal opakovaně.

Dvě jména z finální dvanáctky se letos ukázala i v Česku: Foals na Rock for People, Savages jako předskokan Portishead. Další z nominovaných, nováček Jake Bugg, do Prahy dorazí v prosinci.

Vítěz, jehož vybere porota složená z novinářů, zástupců hudebního průmyslu, muzikantů a dalších, získá 20 tisíc liber. Ve více než dvacetileté historii Mercury Prize se radovali např. Portishead, Primal Scream, Pulp, Suede, Franz Ferdinand, Dizzee Rascal nebo The xx. Loni zvítězili Alt-J s albem An Awesome Wave.

NOMINACE MERCURY PRIZE 2013:

Arctic Monkeys – AM
David Bowie – The Next Day
Disclosure – Settle
Foals – Holy Fire
Jake Bugg – Jake Bugg
James Blake – Overgrown
Jon Hopkins – Immunity
Laura Marling – Once I Was an Eagle
Laura Mvula – Sing to the Moon
Rudimental – Home
Savages – Silence Yourself
Villagers – Awayland

bbc.co.uk, ape



 

Mercury Prize TOP

zavřít