NEW MODEL ARMY

Vydáno 03.10.2013 | autor: Petr Adámek

NEW MODEL ARMY (UK)
+ UNKILLED EPOCHAL (CZ)
13. října 2013
Praha – Lucerna Music Bar
vstup: 450 Kč / 550 Kč, start: 20.00

Slovo „legenda" má příchuť čehosi těžkého, váženého, neživého, strnulého. Tedy všeho, co je opakem podstaty New Model Army. Jenže jako jiné slovo lze v souvislosti s New Model Army použít? Málokterá kapela si za více než 30 let své činnosti našla tak oddané publikem, s kterým je navíc v podstatě nepřetržitém kontaktu. Pamětníci vodí na aktuální koncerty New Model Army své dorůstající potomky, kteří jsou stejně jako jejich rodiče nadšeni silnou a vášnivou hudbou kultovního kvinteta z Anglie.
Kapela ale v žádné etapě své pozoruhodné kariéry nežila jen z minulosti: New Model Army letos vydávají už dvanácté album „Between Dog And Wolf," na kterém spolupracovala s producentem Joe Barresim (podílel se například na deskách Tool, Queens Of The Stone Age nebo Soundgraden). „Za posledních osm let jsme alba nahrávali tím nejčistším přístupem – rocková kapela si prostě někde v místnosti zapne nástroje a hraje," říká kytarista a zpěvák Justin Sullivan. „Tentokrát jsme chtěli zkusit zase něco jiného a myslím, že ze zvukového hlediska je nová deska nejlepší, jakou jsme kdy nahráli. Název pochází ze starého francouzského označení pro dobu těsně před rozbřeskem, kdy nelze rozeznat psa od vlka, přítele od nepřítele. Tenhle rozpor se hodí na celou kapelu i na album," dodává.
New Model Army se dali dohromady v roce 1980 v severoanglickém Bradfordu a parta kolem Justina Sullivana pak přežila 80. léta, přežila 90. léta, přežila smrt původního bubeníka Roberta Heatona – a je pořád ve hře. Slavná alba z 80. let jako „Thunder And Consolation" (1989) nebo „The Ghost Of Cain" (1986) se stala postpunkovou klasikou. Zvuk New Model Army, v němž se originálním způsobem mísí rock a folk s rytmicky netradičními postupy, si na „Between Dog And Wolf" našel další nové výrazové cesty. Síla kapely ale byla vždy v mimořádných živých koncertech – přijďte se o tom přesvědčit 13. října do Lucerna Music Baru!
Předkapelou bude duo Unkilled Epochal, jehož poloviny tvoří Unkilled Worker (nedávno mu na Silver Rocket vyšlo druhé album „Season Of Doom") a Aran Epochal.

New Model Army: www.newmodelarmy.org
Silver Rocket: www.silver-rocket.org
Scrape Sound: www.scrapesound.org

zavřít