Tuxedomoon již v neděli

Vydáno 08.02.2007 | autor: redakce

Do Prahy se vrací kultovní formace americké avantgardy, Tuxedomoon. Souputníci Residents a pokračovatelé Can vystoupí v neděli v Akropoli.

Tuxedomoon již v neděli Tuxedomoon již v neděli

Předchozí comebackové album Cabin in the Sky nadšeně přijala mladá generace, která skupinu srovnává s Radiohead či Michaelem Nymanem. "Je to hudební paralela Pollocka, Miroa a Daliho najednou, kombinace surrealismu, magie a vtipu."



Elektronický zvuk Tuxedomoon barví impresionistické smyčce, koncerty jsou zároveň multimediálními představeními, DVD verze jejich alba je označována za "mistrovské filmové dílo".



Sestava se zrodila v laboratoři elektronické hudby v San Franciscu, její první nahrávky vyšly na sampleru Ralph Records společně s tehdy začínajícími The Residents, Snakefinger, Chrome či MX 80 Sound. Ve srovnání s nimi ale zněla víc "evropsky", její post-punkové experimenty měly širokou základu, od klasiky přes jazz až po funk a tango. Výlučnost skupinu dokonce přivedla na stránky časopisu Interview pop artového lodivoda Andy Warhola.



Zatím poslední album skupiny Tuxedomoon Hotel Bardo je soundtrackem k filmu, který inspirovaly ikony beat generation William Burroughs a Brion Gysin. "Podobně hypnotické jako album In a Silent Way od Milese Davise," rozplývali se recenzenti...



Tuxedomoon obsadí pódium Paláce Akropolis v neděli 11.2. ve 20:00. Ukázky z jejich tvorby a video ke Cabin in the Sky najdete na webu pořádající agentury Rachot.


zavřít