Co vychází v březnu: přehled novinek

Vydáno 30.03.2014 | autor: redakce

Jaké albové novinky přináší poslední březnový týden? Tou nejočekávanější je pátá studiovka Kaiser Chiefs, z domácí produkce stojí za pozornost živák Anny K. nebo debut Cocomana.

Co vychází v březnu: přehled novinek Co vychází v březnu: přehled novinek

 

Kaiser Chiefs cov2014Kaiser Chiefs - Education, Education, Education & War

Kaiser Chiefs po třech letech nachystali novou řadovou desku Education, Education, Education & War. Své v pořadí páté studiové album natáčeli v Atlantě pod dohledem producenta Bena H. Allena III, který se podílel na vzniku desek umělců jako Gnarls Barkley, Animal Collective nebo Deerhunter. Pilotním singlem je píseň Coming Home.

 

 

 

annaK poprve akustickyAnna K. - Poprvé akusticky

Jak zní hudba Anny K bez příkras a studiových efektů, to si mohou lidé poslechnout na albu Poprvé akusticky. "Moji fanoušci vědí, jak zníme naživo. Ale tohle je nyní skvělá příležitost, jak představit naši koncertní energii lidem, kteří nás nikdy neslyšeli a neviděli hrát. Naše písničky rozhodně stojí za to slyšet naživo a v téhle akustické podobě mě osobně baví snad úplně nejvíc," popisuje Anna K. První ochutnávkou, kterou zpěvačka vyslala do světa, je skladba Šestý smysl.

 

 

co 001Cocoman - Zázraky

Pražský zpěvák, producent a písničkář Cocoman funguje na domácí scéně už od roku 2002, teprve letos však vydává svoji první opravdovou dlouhohrající desku. Nahrávka, která je až na jednu výjimku v češtině, navazuje na EP Stay Strong z roku 2009. Na Zázracích Cocoman opouští svou převážně digitální produkci a nahrávku opírá o spoluhráče z jeho kapely Solid Vibes. Album podpoří také turné, pražský křest je pak naplánován na 14. května v Lucerna Music Baru.

 

 

Sonata-Arctica 2014Sonata Arctica - Pariah's Child

Pariah's Child je v diskografii finských powermetalistů Sonata Arctica osmým studiovým počinem. Jde o první album, jež s kapelou nahrával basák Pasi Kauppinen, který nahradil Marka Paasikoska. Frontman Tony Kakko a jeho gang se v rámci patnáctého výročí vydání debutového alba a zároveň vydání novinkového vypraví na cesty Evropou. Jedinou českou zastávkou turné bude 1. května pražské Retro Music Hall.

 

 

 

lesni zver 2014covLesní zvěř - Movable Feasts

Movable Feasts - Pohyblivé svátky je název nové strhující nahrávky kapely Lesní zvěř.  Electrojazzové seskupení v čele se zpěvákem Milošem Rejskem a kapelníkem Jirkou Hradilem pod dohledem producenta Dušana Neuwertha natočilo soustředěnou a energickou desku. Sestava chystá dva speciální koncerty k vydání alba - 22.4. v pražském klubu Pilot a 23.4. v brněnském Kabinetu múz.

 

 

  • Gamma Ray - Empire Of The Undead
  • Earth Crisis - Salvation Of Innocents
  • Liars - Mess
  • Future Islands - Singles
  • D'Angelo - Live at the Jazz Cafe, London

 


 

MCRMayDeathNeverStopYouMy Chemical Romance - May Death Never Stop You

My Chemical Romance třináct let od svého vzniku poprvé rekapitulují. Tři a půl roku od poslední řadové desky Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys nachystala parta kolem zpěváka Gerarda Waye kompilaci May Death Never Stop You. Album obsahuje osmnáct největších hitů kapely napříč všemi čtyřmi studiovými deskami. Jedinou zbrusu novou skladbou je Fake Your Death, kterou čtveřice vypustila do světa v únoru. Součástí rozšířené edice je také DVD s dalším dříve nevydaným materiálem.

 

 

Shakira-Shakira.-2014Shakira - Shakira

Jubilejní desáté studiové album kolumbijské zpěvačky Shakiry vychází čtyři roky od předchozího počinu Sale el Sol. Nahrávka obsahuje dvanáct skladeb a kromě samotné umělkyně se na ní podíleli např. John Hill (Jay Z, The Vaccines), Kid Harpoon (Florence + The Machine, Calvin Harris), Greg Kurstin (P!nk, Kelly Clarkson, Katy Perry) nebo Steve Mac (Kelly Clarkson, One Direction). Pilotním singlem Grammy ověnčené zpěvačky je věc Can't Remember To Forget You, na kterém hostuje Rihanna.

 

 

Johnny Cash - Out Among the StarsJohnny Cash - Out Among The Stars

Nahrávka Out Among the Stars obsahuje materiál z osmdesátých let, kdy Johnny Cash nahrával s producentem Billy Sherrillem. Nahrávku objevil muzikantův syn před dvěma lety. Vydání alba předcházel singl She Used to Love Me a Lot s b-stranou remixu od Elvise Costella. Samotné album obsahuje dvanáct skladeb. Diskografie Johnnyho Cashe čítá neuvěřitelných bezmála sto desek, což z něj činí jednoho z nejplodnějších umělců všech dob.

 

 

 

Tomas Klus Proměnamě COVTomáš Klus - Proměnamě

Na nový materiál Tomáše Kluse se čekalo tři roky. Nahrávka Proměnamě vznikala uprostřed posázavských lesíků a podle Kluse je víc o hudební složce než předchozí alba: "Dosud se moje písničky točily z naprosto zásadní částí kolem textů. Teď půjde víc o muziku, což je pro mě velká škola Jiřího Kučerovského. Jirka mi ukázal, že nejen slovem živa jest písnička," vysvětluje muzikant. Nahrávka obsahuje celkem patnáct skladeb, první ochutnávkou je píseň Napojen. Už začátkem dubna vyrazí celá kapela na dvouměsíční turné po českých a slovenských městech.

 

 

Karel Kryl SolidaritaKarel Kryl - Solidarita

Solidaritě věnovaný mnichovský koncert z roku 1982 je průnikem Krylova repertoáru ze šedesátých a sedmdesátých let, doplněný o novinky z počátku osmdesátých let. Nenajdeme tu notoricky známé hity typu Bratříčka či Anděla, dále např. Jeřabiny, Varhany v Olivě nebo Dědicům Palachovým. Převážná většina z 22 písní je v češtině, některé napůl a jiné zcela polsky, čtyřikrát se ozve němčina, třikrát bez české předlohy. 8. dubna se ve Velkém sále pražské Lucerny uskuteční koncert k jeho nedožitým 70. narozeninám.

 

 

  • Aloe Blacc - Lift Your Spirit
  • Ben Cristovao - Made In Czechoslovakia
  • Elton John - Goodbye Yellow Brick Road (40th Anniversary Edition)
  • Cermaque - Rodinné album
  • Black Lips - Underneath the Rainbow

 

 

George Michael SymphonicaGeorge Michael - Symphonica

George Michael se po deseti letech vrací s deskou Symphonica. Jak již název naznačuje, nepůjde o klasické studiové album, ale o desku, která je jakousi vzpomínkou na stejnojmenné úspěšné turné, které zpěvák absolvoval v letech 2011 a 2012. O produkci desky se postaral sám interpret, a to za velké pomoci legendárního Phila Ramona, který producentsky dohlížel i na úspěšná alba Roda Stewarta, Paula McCartneyho, Eltona Johna nebo Boba Sylaba. Základní verze nabídne celkem čtrnáct písní, mezi kterými nechybí i několik coververzí.

 

 

kylie minogue kissmeonce COVKylie Minogue - Kiss Me Once

Kylie Minogue na letošní rok naplánovala vydání dvanácté studiové desky, na níž se australská diva vrací k taneční hudbě a modernímu popu. Poslední regulérní studiovku natočila Kylie Minogue pod názvem Aphrodite v roce 2010. Na novém albu se podílela celá řada zajímavých osobností v čele s Pharrellem Williamsem, dále na jednotlivých nahrávkách spolupracovali například Ariel Rechtshaid (Haim), MNEK, Greg Kurstin nebo Sia. Kromě standardní edice vyjde i rozšířená, která navíc obsahuje několik skladeb a DVD s nejrůznějším bonusovým materiálem.

 

 

skrillex recess coverSkrillex - Recess

Zvukový experimentátor Skrillex vydává své debutové dlouhohrající album. Americký elektronický producent a muzikant překvapil hudební svět, když zveřejnil informaci o albu necelý týden před jeho vydáním. Zároveň ho exkluzivně zpřístupnil pro uživatele aplikace Alien Ride, kteou sám navrhl. Album vzniklo s přispěním řady zajímavých hostů, podíleli se na něm například Ragga Twins, Chance The Rapper, zpěvák Michael Angelakos z Passion Pit, Diplo nebo Kill The Noise. Album Recess navazuje na EP Leaving , které držitel šesti cen Grammy vydal v roce 2013.

 

 

Laibach SpectreLaibach - Spectre

Dlouhých osm let si všichni příznivci slovinských Laibach museli počkat na jejich nové studiové album. Na novince Spectre, kterou Laibach navazují na koncepční desku Volk z roku 2006, kde "po svém" upravili národní hymny, se představují v o poznání elektroničtější poloze. Opravdu smělý krok vpřed ale učinili v textech - na albu se skupina zbavuje politické neutrality a otevřeně zaujímá jednoznačně vyhraněný postoj. 18. dubna přijedou Laibach představit Spectre do pražského Divadla Archa.

 

 

100C Freaky Boys 2014 COV100°C - Freaky Boys

Mariánskolázeňská trash-popová formace 100°C přichází se čtvrtou studiovou deskou. Snový materiál vznikl šest let od vydání jejich poslední dlouhohrající desky Brant Rock. Album Freaky boys obsahuje celkem devět žánrově různorodých kompozic. Dvě skladby publiku nejsou neznámé - Nobody Feels Good a Eye For An Eye už kapela představila veřejnosti prostřednictvím videoklipů, které režíroval baskytarista 100°C Ondřej Urbanec. Produkce desky proběhla pod taktovkou frontmana kapely a kytaristy Jakuba Johánka, který si k sobě přizval Aleše Hyvnara (Al-Yaman, ex-Cartonnage).

 

 

  • Michal Pelant - Na hraně
  • Foster The People - Supermodel
  • Enrique Iglesias - Sex + Love
  • Architects - Original Album Collection

 

 

Elbow Take Off And Landing Of EverythingElbow - The Take Off And Landing Of Everything

Šestá studiová nahrávka britských Elbow několikrát změnila název, který se nakonec ustálil na The Take Off And Landing Of Everything. Část alba se nahrávala ve studiu Petera Gabriela, což zpěvák Guy Garvey vysvětluje mimo jiné následovně: "V tomhle studiu máte práci, která by jinde trvala půl roku, hotovou za dva týdny." Frontman také přiznal, že práci na desce ovlivnil rozchod s jeho dlouholetou přítelkyní. Prvním singlem je píseň New York Morning.

 

 

Juanes - Loco De Amor coverJuanes - Loco De Amor

Kolumbijský zpěvák Juan Esteban Aristizábal Vásquez aka Juanes, držitel dvou cen Grammy, se po více než třech letech vrací s novým studiovým albem. Nová deska nazvaná Loco De Amor je jeho v pořadí šestou studiovou deskou. Produkce se ujal Steve Lillywhite, v minulosti spolupracoval na albech takových veličin jako U2, The Killers nebo The Rolling Stones. Nahrávka obsahuje v základní verzi jedenáct písní, pilotním singlem alba je skladba La Luz.

 

 

arakain adrenalinumArakain - Adrenalinum

Na novince Adrenalinum se kapela podle svých slov opět drží svého klasického a prověřeného schématu metalových skladeb s prvky thrashových riffů, ale snaží se nestárnout a vnést do kompozice moderní aranžmá současného pojetí rockové muziky. Autorský tým se tentokrát mírně obměnil na trojici Mach / Urban / Toužimský. Mezi skladbami nechybí ani klasický rocková balada. Společně s vydáním alba vyráží Arakain na společné turné s kapelou Dymytry.

 

 

Radůza GAIA CoverRadůza - Gaia

Nová autorská kolekce písničkářky Radůzy přináší dvanáct skladeb. Album Gaia je první, které Radůza napsala skutečně pro kapelu. V té s ní účinkují Josef Štěpánek (kytara), David Landštof (bicí) a Jan Cidlinský (baskytara). Překvapivým hostem je v duetu Babylonská věž Aneta Langerová. "Všechny písničky se vlastně vztahují k jedinému tématu. Je jím proměna člověka od mladého a silného predátora v kořist a vědomí, že touto cestou prošli všichni, kteří žili před námi, a projdeme jí i my," říká autorka.

 

 

The Paranoid-SEDEM by Michal HladikThe Paranoid - Sedem

Mladá rocková kapela The Paranoid ze západního Slovenska vydává svoji třetí studiovou desku. Skupina vznikla v roce 2002. V aktuálním složení, ve kterém natočila i nové album, funguje od roku 2008. Pilotním singlem aktuální desky, která přináší čtrnáct autorských písní, se stala skladba Neviem Ti povedať nie. Kapela 28. března startuje česko-slovenské turné, během něhož ji čeká v každé zemi sedm koncertních zastávek.

 

 

 

  • Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  • Johannes Benz - One Way Road
  • Ledisi - The Truth
  • Rick Ross - Mastermind
  • Real Estate - Atlas
  • Trust - Joyland
  • Major Lazer - Apocalypse Soon

 

 

Pharrell-GIRL-COVPharrell Williams - G I R L

Kolem Pharrella Williamse bylo loňský rok velmi rušno. Americký zpěvák, rapper a producent nazpíval vokál megahitu Daft Punk Get Lucky a Blurred Lines Robina Thickeho a úspěchu se dočkal i singl Happy, který je titulní skladbou z filmu Despicable Me 2. Letošek je tedy ideální čas na vydání nového alba. Nahrávka G I R L nese pořadové číslo dva a objevuje se sedm let od debutu In My Mind. Mezi hosty se objevují hvězdná jména jako Justin Timberlake, Timbaland, Miley Cyrus, Alicia Keys nebo Kelly Osbourne.

 

 

mike oldfield manontherocks COVMike Oldfield - Man On The Rocks

Britský skladatel a všestranný hudebník Mike Oldfield o sobě dává vědět po šesti letech. Jeho jubilejní pětadvacáté studiové album dostalo název Man On The Rocks a přinese jedenáct nových autorských písní. Celou produkci si na starost vzal Stephen Lipson, který stál například u zrodů desek Annie Lennox, Pet Shop Boys, Cher nebo Frankie Goes To Hollywood. Podle samotného muzikanta bylo hlavním impulzem ke vzniku nového alba vystoupení na zahajovací ceremonii letních olympijských her v Londýně v roce 2012.

 

 

Rufus Wainwright Vibrate The Best ofRufus Wainwright - Vibrate:The Best Of

Excentrický pianista, skladatel, zpěvák a kytarista Rufus Wainwrighta je autorem populárních hitů, dvou oper i hudby k několika filmům. To nejlepší z jeho tvorby právě vychází na kompilaci nazvané Vibrate: The Best Of. Ve výběru nechybí ani slavný Cohenův cover Hallelujah ze doundtracku ke Shrekovi. Jak zní to nejlepší z pera Rufuse Wainwrighta naživo, budou moci slyšet i fanoušci v Česku - 25. března přijede muzikant do Prahy, kde v rámci turné k výběrové desce zazpívá v divadle Hybernia.

 

 

johnny cash UnearthedJohnny Cash - Unearthed

Kolekce písní Johnnyho Cashe zahrnuje více než stovku většinou doposud nevydaných nahrávek, které vznikly během jeho desetileté spolupráce s producentem Rickem Rubinem. Jak uvedl Rick Rubin pro magazín Billboard, nashromáždilo se během uplynulých deseti let zhruba 150 nahrávek Cashových písní, které zatím nevyšly na žádném zvukovém nosiči. Kompilace obsahuje tři disky s různorodou směsicí písní a duetů, čtvrtý, s názvem My Mother's Hymn Book, obsahuje akustické gospel songy. Na pátém posluchači naleznou výběr ze čtyř alb, která u American Recordings Cash vydal.

 

 

jaromír nohavica jarekapratele COVJaromír Nohavica - Jarek Nohavica a přátelé

Jarek Nahavica vydává záznam pětihodinového koncertu, který zavíral dvacátý ročník festivalu Noc plná hvězd v Třinci. V vystoupení se Jarek představil jednak jako interpret svých nejsilnějších písní, které rozdělil do hudebních bloků dle charakteru a nálady, ale i ve zcela nečekaných spojení. Jarek zpívá z rockovou kapelou Doga, na lidovou notu si notuje s kapelou Górole, tzv. "po našemu" zpívá s gorolgrassovou partou Blaf a nevynechá ani polštinu společně s Ewou Farnou. {vypnoutlink:Death}

 

 

  • Moby - Almost Home: Live at the Fonda, LA
  • ScHoolboy Q - Oxymoron
  • Neneh Cherry - Blank Project
  • Blackberry Smoke - The Whippoorwill
  • Real Estate - Atlas

TZ, ape


 

Tomas Klus 2014 int TOP 01

zavřít