Rokenrolová síň slávy uvítala Nirvanu, Kiss i Petera Gabriela

Vydáno 15.04.2014 | autor: redakce

Nirvana, Kiss, Peter Gabriel, Linda Ronstadt, Hall & Oates a Cat Stevens; ti všichni se zařadili po bok necelé dvoustovky umělců ve slavné Rock and Roll Hall of Fame. 

Rokenrolová síň slávy uvítala Nirvanu, Kiss i Petera Gabriela Rokenrolová síň slávy uvítala Nirvanu, Kiss i Petera Gabriela

nirvanaRHOF 2014Dave Grohl a Krist Novoselic

Slavnostní ceremoniál se po několika letech vrátil zpět do New Yorku. Patrně největší pozornost si vysloužilo uvedení Nirvany, jež této pocty dosáhla hned v první možný rok. Do Rokenrolové síně slávy totiž může být jmenován pouze interpret, jehož debutové album nebo singl je starý minimálně 25 let. V případě grungové legendy jde o skladbu Love Buzz z první nahrávky Bleach.


Na pódiu se během slavnostního jmenování sešli oba pozůstalí členové Dave Grohl a Krist Novoselic. Dvojici doplnil frontman R.E.M. Michael Stipe, vdova po Cobainovi Courtney Love a jeho matka. "Chybíš nám Kurte. Mně chybíš. Tohle není jen o muzice. Je v tom něco mnohem důležitějšího," prohlásil v emotivní řeči Michael Stipe a zdůraznil, že o Cobainovi úmyslně mluví jako o umělci a nikoliv jako o muzikantovi.

Vedle vystoupení Petera Gabriela nebo Cat Stevens na pódiu zaznělo unikátní medley songů Nirvany. Společně s Grohlem, Novoselicem a doprovodným kytaristou Patem Smearem vystoupily Joan Jett, Lorde nebo Kim Gordon ze Sonic Youth a zazněly skladby Smells Like Teen Spirit, All Apologies nebo Aneurysm.

Mezi předávajícími umělci se objevili např. Tom Morello z Rage Against the Machine nebo zpěvák Coldplay Chris Martin. Cenou za celoživotní dílo (Ahmet Ertegun Award for Lifetime Achievement) byl in memoriam oceněn manažer Beatles Paul Epstein a taktéž Andrew Loog Oldham spojovaný se začátky Rolling Stones. Cenu Award for Musical Excellence obdržel E Street Band.

ape, rockhall.com, foto: foxnews.com


 

nirvanaRHOF 2014 TOP

zavřít