Tommy Ramone, poslední člen původních Ramones, zemřel na rakovinu

Vydáno 14.07.2014 | autor: redakce

Tommy Ramone byl posledním žijícím členem původní sestavy Ramones. S kapelou, jež by letos oslavila 40 let existence, strávil bubeník první čtyři roky. Zemřel 11. července v nedožitých 66 letech.

Tommy Ramone, poslední člen původních Ramones, zemřel na rakovinu Tommy Ramone, poslední člen původních Ramones, zemřel na rakovinu

ramoneslastTommy Ramone (druhý zleva)


Tommy Ramone, vlastním jménem Thomas Erdelyi, se narodil v Maďarsku. Do Spojených států se odstěhoval v polovině padesátých let. V Ramones původně fungoval jako manažer a poté, co se Joey přesunul k mikrofonu, zaujal místo za bicími.

S Ramones natočil první tři alba: Ramones, Leave Home a Rocket to Russia, jež jsou považována za zlatý fond kapely, a dvě z nich koprodukoval. Poté z kapely odešel, prý proto, že byl unavený z neustálého koncertování. Až později přiznal, že za jeho odchodem stály nedobré vztahy v kapele. Na jeho postu se později vystřídali Marky Ramone a Richie Ramone. Oba jsou stále naživu.


Kapela, jež byla v počátcích ovlivněná tvorbou New York Dolls a Lou Reeda a později zásadně ovlivnila směřování punku v Americe i Velké Británii, existovala do roku 1996. Joey Ramone zemřel v roce 2001 na rakovinu, Dee Dee o rok později na předávkování heroinem a Johnny o další dva roky později taktéž na rakovinu.

theguardian.co.uk, ape

 

zavřít