Ed Sheeran a Sam Smith ovládli nominace Brit Awards 2015

Vydáno 17.01.2015 | autor: redakce

Britští kritici letos dali prostor mladým tvářím. Prestižním Brit Awards vládne Sam Smith s pěti nominacemi, Ed Sheeran a George Ezra posbírali čtyři, v závěsu za nimi mají Royal Blood šanci na úspěch ve třech kategoriích.

Ed Sheeran a Sam Smith ovládli nominace Brit Awards 2015 Ed Sheeran a Sam Smith ovládli nominace Brit Awards 2015


ed sheeran fullEd Sheeran vystoupí 12. února poprvé v Praze


V kategorii zpěváků se bez velkého překvapení objevil Ed Sheeran, jeho druhé album X je zároveň nominováno na nejlepší britské album. Dalšími zpěváky, s nimiž bude Sheeran o ocenění bojovat, jsou Damon Albarn, George Ezra, Paolo Nutini a Sam Smith, jemuž se jako jednomu z mála v poslední době povedlo prodat přes milion kusů svého aktuálního alba In The Lonely Hour. Z žen nominaci obdržely Lily Allen, Ella Henderson, FKA twigs, Paloma Faith a Jessie Ware.

V kategorii kapel bude po boku Coldplay stát i duo Royal Blood, jeden z největších hudebních objevů za poslední rok. Z alternativních vod ještě připluli např. Alt-J a Clean Bandit. Z těch mainstreamových se vynořili zase One Direction.


Z mezinárodního prostředí se Britům zalíbili například Jack White a jeho Lazaretto, cesta po Americe Foo Fighters nebo zámořské zpěvačky Lana Del Rey a Beyoncé.

Ceremoniál proběhne 25. února v londýnské O2 aréně.


text: David Stoklas

zavřít