Maceo Parker v Lucerna Music Baru načne třetí desítku koncertů v Česku

Vydáno 29.04.2015 | autor: Daniel Maršalík

Legendární altsaxofonista Maceo Parker se ve čtvrtek 30. dubna vrátí do Prahy. V rámci AghaRTA Prague Jazz festivalu vystoupí v Lucerna Music Baru a bude to již jeho jednadvacáté vystoupení před českým publikem.

Maceo Parker v Lucerna Music Baru načne třetí desítku koncertů v Česku Maceo Parker v Lucerna Music Baru načne třetí desítku koncertů v Česku

Maceo Parker-124Maceo Parker se poslední dubnový den vrátí do Lucerna Music Baru

Dvaasedmdeátiletý Maceo Parker se pohybuje na hudební scéně přes padesát let a patří k symbolům funku, soulu, tradičního R&B a v posledních letech se v jeho skladbách i rapuje. Saxofonista, jehož inspirací byl Ray Charles, vstoupil do povědomí díky spolupráci s Jamesem Brownem a od té doby vystupoval s mnoha významnými interprety funkové hudby. Hrál po boku George Clintona a později si ho vyžádal Prince, který jej pojmenoval The Teacher. Spolupracoval také s kapelami Living Colour, Red Hot Chili Peppers nebo písničkářkou Ani DiFranco.


Sólovou kariéru zahájil v roce 1990 a jeho koncerty jsou pověstné svou délkou, která mnohdy přesahuje tři hodiny. V České republice poprvé hrál v roce 1995. Jeho sólová diskografie čítá šestnáct desek. Dokonalou ukázkou atmosféry jeho živých vystoupení je album Life on Planet Groove z roku 1992.

dm

zavřít