Co vychází v květnu: přehled novinek

Vydáno 25.05.2015 | autor: redakce

Poslední květnový týden najdete v obchodech s hudbou očekávanou řadovku Florence and the Machine, debut domácích nováčků Peter Pan Complex nebo výběrovku rappera Rytmuse. Zásadní událostí zejména pro všechny rockery je vydání nové studiovky Kabátu Do pekla/do nebe.

Co vychází v květnu: přehled novinek Co vychází v květnu: přehled novinek


Florence  The Machine  How Big How Blue How BeautifulFlorence and the Machine - How Big How Blue How Beautiful

Nové album britské formace Florence and the Machine s názvem How Big, How Blue, How Beautiful je jedním z nejočekávanějších titulů tohoto roku. Britská kapela přitom funguje teprve od roku 2007. Sestava se zpěvačkou Florence Welch dosud vyprodukovala dvě nahrávky: Lungs, jež získala ocenění Brit Awards za nejlepší britské album roku, a předchozí počin Ceremonials, které si vysloužilo nominaci na Grammy. Novinková deska na sebe upozornila třemi singly, tím posledním je skladba Ship To Wreck.

 

 

Vaccines  English GraffitiThe Vaccines - English Graffiti

Anglická indie-rocková kapela The Vaccines se dala dohromady přesně před 5 lety v Londýně a má na svém kontě již dvě řadové desky, které obě debutovaly na britském albovém žebříčku na prvním místě. Jejich první album What Did You Expect from The Vaccines se stalo dokonce nejprodávanějším debutovým albem roku 2011. English Graffiti obsahuje jedenáctku skladeb a kapela jej uvedla singlem Handsome.

 

 

 

 

Kabat do nebe do peklaKabát - Do pekla/do nebe

Současně se startem megalomanského turné teplického Kabátu vychází nové, v pořadí jedenácté řadové album. Nahrávka Do pekla/do nebe navazuje na pět let starý počin Banditi di Praga a obsahuje jedenáct skladeb. Texty - jak je to u kapely obvyklé - obstaral Milan Špalek. V tracklistu najdete i píseň Brousíme nože, oficiální hymnu posledního hokejového šampionátu, jež byla zároveň první zveřejněnou ukázkou z alba.

 

 

Peter Pan Complex  Peter Pan ComplexPeter Pan Complex - Peter Pan Complex

Počátky kapely Peter Pan Complex se datují k roku 2012. Po třech letech fungování je na světě debutové, eponymní album. Současný zvuk kapely kombinuje postupy britského kytarového rocku s novou vlnou izraelské alternativy. Repertoár skupiny tvoří výhradně písně zpívané v angličtině a hebrejštině. Jedinou výjimkou byla skladba Sedět a hrát, kterou kapela nahrála do režijní prvotiny Jiřího Mádla, Pojedeme k moři.

 

 

 

Rytmus  The Best Of The BestRytmus - The Best Of The Best

Výběr toho nejlepšího z tvorby jednoho z nejkontroverznějších slovenských rapperů představuje kompilace The Best of the Best, na níž Rytmus vybral hity, které definují jeho dosavadní sólovou kariéru. Kromě několika novinek i tato deska přinesla zajímavé featuringy.

 

 

  • Twenty One Pilots - Blurryface
  • Babymetal - Babymetal
  • The Vaccines - English Graffiti
  • Matt Skiba And The Sekrets - Kuts
  • Bob Dylan - Dylan Meets Sinatra
  • Halford - The Essential
  • Alesso - Forever
  • Gathering - Original Album Coll./Ltd
  • Steve Hackett - Tribute

 


Faith No More   Sol InvictusFaith No More - Sol Invictus

Osmnáct let dlouhé čekaní na nový studiový materiál Faith No More je u konce. Novinka Sol Invictus obsahuje deset skladeb, první ukázkou se stal singl Motherfucker, který kapela zveřejnila koncem listopadu. "Snad nové album nebude znít jako deska stárnoucích padesátníků, jimiž ve skutečnosti jsme," vyjádřil se už dříve k nové nahrávce basák Bill Gould, jenž album produkoval. Po třech letech od plánovaného koncertu na Rock for People, který zhatilo počasí, se fanoušci Faith No More konečně dočkají: v hradeckém Festivalparku vystoupí 5. června.

 

 

Brandon Flowers  The Desired EffectBrandon Flowers - The Desired Effect

Tři roky od posledního zářezu s The Killers si jejich frontman Brandon Flowers natočil sólové album. Jde o jeho druhé v kariéře a dostalo název The Desired Effect. Brandon jej natočil v Battle Born Studios v Nevadě, kde vznikalo také zmíněné album jeho kapely. Nahrávku produkoval Ariel Rechtshaid (Vampire Weekend, HAIM, Charli XCX), mix měl pod palcem Alan Moulder (Smashing Pumpkins, Arctic Monkeys). Venku jsou čtyři singly, tím aktuálním je kousek I Can Change.

 

 

Monkey Business  Sex And Sport NeverMonkey Business - Sex And Sport? Never!

Skladatel a multiinstrumentalista Roman Holý nachystal s kapelou Money Business nové album Sex and Sport? Never! Nahrávka vychází po dvou letech od alba Happiness Of Postmodern Age a kapela jím slaví patnáctileté výročí existence. Kromě angličtiny se na albu tentokrát zpívá i česky, slovensky a maďarsky. Mezi hosty se objeví Marta Kubišová, Wabi Daněk nebo brněnská punková písničkářka Mucha. První, stejnojmenná skladba s vokálem zmíněné Marty Kubišové je již venku.

 

 

Tři Sestry Fernet Underground Deluxe EditionTři Sestry - Fernet Underground

Parta kolem Lou Fanánka Hagena nové album nazvala Fernet Underground a zařadila na něj z původně zkomponovaných 18 kousků finálních třináct. Kromě klasické sestavy zazní na nahrávce také smyčcový kvartet, na jehož aranžích pracoval Ota Baláž. "Stylový i textový rozptyl je široký. Dvěma písněmi se vracíme až ke svým undergroundovým začátkům," odhalil kapelník Tří sester ing. Magor Doležal. První singl nese název Plechový Ježíš. Tři sestry letos slaví třicet let na scéně. Výročí oslaví na open air festivalu v branickém A-parku ledárny v Praze, 21. - 23. května.

 

 

Psi vojaci - sbohem a retezRůzní interpreti - Sbohem a řetěz

CD Sbohem a řetěz vychází k nedožitým padesátinám Filipa Topola. Jde o kolekci nahrávek z dvou vzpomínkových stejnojmenných koncertů, jež se uskutečnily loni v Lucerna Music Baru a na festivalu Eurotrialog v Mikulově, a studiových dotáček. Jako bonus je přidána dosud nezveřejněná píseň, kde naopak Psí vojáci interpretují skladbu jiného autora (Karel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátka). Křest alba proběhne 12. června v pražském Divadle Archa na koncertě Sbohem a řetěz k 50. nedožitým narozeninám F. Topola.

 

  • Paul Weller - Saturns Pattern
  • Korpiklaani - Noita
  • Whitesnake - The Purple Album The Vaccines - English Graffiti
  • A$ap Rocky -  A.L.L.A. (At Long Last A$AP)
  • Zedd - True Colors
  • Django Django - Born Under Saturn

 


Snoop Dogg - BushSnoop Dogg - Bush

Legendární americký rapper Snoop Dogg, známý svými hity z 90. let a novátorským přístupem k hudbě, se vrací se svým třináctým studiovým albem Bush. Na desku, jež vychází dva roky od předchozího počinu Reincarnated, producentsky dohlížel Pharrell Williams a mezi hosty najdeme taková jména jako Stevie Wonder nebo Charlie Wilson. Aktuální formu Snoop Dogga jsme mohli posoudit na třech ochutnávkách: Peaches N Cream, So Many Pros a aktuální California Roll.

 

 

Eric Clapton  Forever ManEric Clapton - Forever Man

Forever Man je název songu Erica Claptona z třicet let starého alba Behind the Sun. Stejný název dostala také jeho aktuální kompilace. Na ploše 51 písní mapuje sedmdesátiletý muzikant svoji tři dekády trvající sólovou kariéru u společnosti Reprise Records. Nahrávka obsahuje jeho klasické studiové písně, koncertní záznamy, akustické skladby a několik bonusů. Nechybějí slavné kousky jako Change The World, Tears In Heaven nebo Bad Love.

 

 

Mariah Carey  1 To InfinityMariah Carey - #1 To Infinity

Mariah Carey pouští do světa výběrovku #1 To Intimity, osmnáctku svých nejúspěšnějších skladeb. Všechny písně obsažené na desce se dostaly až na 1. místo Billboard HOT100 Singles chart, což se v tomto množství žádnému jinému interpretovi doposud nepodařilo. Tracklist je nabitý hity jako Vision of Love, Love Takes Time, Someday, Emotions, Dreamlover nebo Hero. Jako bonus se na desce objeví i novinka nazvaná Infinity.

 

 

 

Roisin Murphy  Hairless ToysRóisín Murphy - Hairless Toys

Dlouhých osm let čekali na nový materiál fanoušci irské zpěvačky a někdejšího hlasu Moloko Róisín Murphy. Hairless Toys je její třetí sólovou deskou. Nahrávka obsahuje devět skladeb, aktuálním singlem je píseň Exploitation. Už 12. května vyráží umělkyně na evropské turné, Českou republiku ovšem mine. Nejblíž našim hranicím bude Róisín 31. května, kdy vystoupí na německém Berlin Festivalu.

 

 

 

Abraxas  KlidAbraxas - Klid!

Přestože je novinka Abraxasu pojmenovaná Klid!, podle frontmana Slávka Jandy jde o vůbec nejsvižnější album v historii skupiny. Nahrávka obsahuje celkem 11 skladeb, jež kompletně napsal právě Janda, texty má na svědomí manažer kapely Petr Soukup. Podle samotné sestavy je Klid! stále "starý dobrý Abraxas, tedy svérázná kombinace rocku, funku, disco, latiny i novovlnných úprků." Abraxas má v plánu natočit několik klipů a celoroční koncertování.

 

 

  • Eros Ramazzotti - Perfetto
  • Mew - + -
  • Shelby Lynne - I Can't Imagine
  • Ponk - Postfolklor
  • Krausberry - Best Of 31
  • East India Youth - Culture Of Volume
  • Steve'n'Seagulls - Farm Machine

 


 


Mumford Sons - Wilder MindMumford & Sons - Wilder Mind

Britská folk-rocková kapela Mumford & Sons se do povědomí veřejnosti i hudebních kritiků dostala už svým prvním albem Sigh No More a za následující počin Babel získala prestižní oceněním Brit Award a následně i Grammy. Na aktuální řadovce pracovali M&S tři čtvrtě roku za účasti producenta Jamese Forda, který stojí za úspěšnými alby Arctic Monkeys, Florence & The Machine nebo The Klaxons. Na aktuální desce přichází nová éra syntetizátorů a elektrických kytar. Pilotním singlem je skladba Believe.

 

 

Leonard Cohen - Cant Forget A Souvenir Of The Grand TourLeonard Cohen - Can't Forget: A Souvenir of the Grand Tour

Leonard Cohen se připomíná novým raritním albem Can't Forget - A Souvenir of the Grand Tour. To obsahuje deset skladeb pořízených během zvukových zkoušek a živých vystoupení zaznamenaných v průběhu jeho posledního světového turné Old Ideas. Mezi písněmi najdeme také dvě zbrusu nové autorské nahrávky (Never Gave Nobody Trouble, Got a Little Secret), ale i interpretace Cohenových skladeb I Can't Forget, Light As a Breeze, Night Comes On, nebo Joan of Arc.

 

 

Martin Gore - MGMartin Gore - MG

Martin Gore, tvůrčí mozek Depeche Mode, se realizuje i mimo svoji domovskou kapelu. Třiapadesátiletý muzikant před třemi lety vydal v rámci projektu VCMG, v němž spolupracuje s někdejším parťákem z DM Vincem Clarkem, nahrávku Ssss. Letos o sobě Gore dává vědět sólovkou MG. Jde o jeho druhé dlouhohrající sólové album - to první vypustil v roce 2003 pod názvem Counterfeit2. Aktuální počin obsahuje čtrnáct songů a předznamenal jej track Europa Hymn.

 

 

Ciara - JackieCiara - Jackie

Šesté studiové album americké R&B zpěvačky a skladatelky Ciary vychází nedlouho poté, co devětadvacetiletá umělkyně porodila své první dítě. Producentem se stal jeden z nejvýraznějších producentů současnosti Dr. Luke a prvním singlem je skladba I Bet, která vyšla již počátkem letošního roku jako předzvěst nového alba.

 

 

 

Radůza - Marathón příběh běžceRadůza - Marathon (Příběh Běžce)

Přední česká písničkářka napsala knihu povídek tvořících souvislou dějovou linku a každou z nich doplnila písničkou. Vznikl jakýsi knižní muzikál, který sama Radůza nazývá "chansonetto". Autorka popisuje příběh člověka, který v různých podobách prochází bitvami napříč staletími. Na albu se Radůza doprovází především sama za občasné pomoci své koncertní skupiny ve složení Josef Štěpánek, David Landštof a Jan Cidlinský.

 

 

  • Best Coast - California Nights
  • Charles Aznavour - Encores
  • Fozzy - Do You Wanna Start a War
  • In This Moment - Rise of the Blood Legion
  • Monuments - The Amanuensis
  • Ben Williams - Coming of Age
  • In Hearts Wake - Skydancer
  • Six Feet Under - Crypt Of The Devil

 

TZ, ape

 


Florence  The Machine 2015 TOP

zavřít