Blues přišlo o legendu. Zemřel B.B. King

Vydáno 15.05.2015 | autor: redakce

Svět opustil jeden z největších bluesmanů, kytarista, zpěvák a skladatel Riley B. King, známý pod pseudonymem B. B. King. Zemřel 14. května ve spánku ve svém domě v Las Vegas v nedožitých 90 letech.

Blues přišlo o legendu. Zemřel B.B. King Blues přišlo o legendu. Zemřel B.B. King

 

bb king-135B.B. King během svého života prodal přes 50 milionů desek


Kariéra B. B. Kinga byla stejně strmá jako rozmanitá. Profesionálně se hudbě začal věnovat koncem čtyřicátých let a už v další dekádě se stal jedním z nejvýznamnějších R&B umělců. Svoje první album vydal v roce 1960 pod názvem King of the Blues.

Skutečný průlom ale zaznamenal až s albem Live at the Regal, které nahrál během svého vystoupení na podzim roku 1964 v Chicagu. V aktivní tvorbě pokračoval až do devadesátých let. Mezi jeho největší úspěchy patří remake skladby The Thrill is Done od Raye Hawkinse, se kterým se dostal na přední příčky nejen R&B, ale i popových hitparád. Později zařadil magazín Rolling Stone tento cover na 193. místo v žebříčku 500 nejlepších skladeb všech dob.


Z novější práce B.B. Kinga stojí za připomenutí zejména společná tvorba s U2 nebo Ericem Claptonem. Naposledy bylo možné tuto legendu blues a R&B vidět na velkých pódiích v roce 2006. Z nejrůznějších ocenění, která získal, je nejvýznamnější Grammy za celoživotní dílo, kterou dostal už v roce 1987. Celkem těchto sošek posbíral sedmnáct.


Hedvika Pajerová, foto: archiv

zavřít