Nigerijská soulová hvězda Nneka ve čtvrtek rozžhaví Lucerna Music Bar

Vydáno 06.08.2015 | autor: Daniel Maršalík

Dnes, ve čtvrtek 6. srpna, v pražském Lucerna Music Baru vystoupí nigerijská zpěvačka Nneka. Její soulový hlas obdivují například The Roots, Gnarls Barkley, Nas, Lenny Kravitz, Tricky nebo Damian Marley. Představí svou novou desku.

Nigerijská soulová hvězda Nneka ve čtvrtek rozžhaví Lucerna Music Bar Nigerijská soulová hvězda Nneka ve čtvrtek rozžhaví Lucerna Music Bar

2011-topic-music-nnekaNneka patří k nejuznávanějším africkým umělkyním

Nneka, vlastním jménem Nneka Lucia Egbuna, se narodila v deltě řeky Niger v Nigérii. Když jí bylo 19 let, začala studovat antropologii na Univerzitě v Hamburgu. "Studia jsem si financovala koncertováním na undergroundové scéně. Písně jsem skládala odmala, prostě jsem si zapisovala své myšlenky, zkušenosti a spoustu modliteb," říká.

Její texty se dotýkají sociálních problémů, včetně mateřství a hledání spravedlnosti. Nneka zpívá nejen anglicky, ale i jazykem igbo. Svými politicky zabarvenými texty se zařadila mezi nejrespektovanější hlasy Afriky a v roce 2009 získala ve Velké Británii Cenu MOBO (Music of Black Origin) jako Nejlepší africká umělkyně. V roce 2012 založila s Ahmedem Nyeie, sierraleonským MC, nadaci The Rope Foundation, která slouží jako platforma pro mladé lidi k vyjádření svých názorů pomocí umění. Nedávno oba hudebníci vedli workshop zaměřený na práci se sexuálně zneužívanými ženami v Sierra Leone.

Do České republiky přijede Nneka s právě vydaným pátým albem My Fairy Tales, které se vyznačuje velkým příklonem k reggae. Deska vznikala během jejího studijního pobytu v Paříži a jde o konceptuální album, které se zaměřuje na životy afrických emigrantů a problémy, se kterými musí bojovat.

Před nigerijskou soulovou hvězdou Nnekou se představí se se svojí pozitivní hudbou na pomezí soulu, hip hopu a junglu mladá kapela The High Corporation (USA/CZ/SK) v sestavě Ashley S. Abrman – zpěv, klávesy, Michael Lužný - kytara , Lukáš Mutňanský - basa a Petr Hanák – bicí. 

Vstupenky na dnešní koncert jedné z největších nigerijských hvězd za cenu 790 Kč lze sehnat na pokladně Lucerna Music Baru.

 

text: TZ, dm

zavřít