Hexstatic v Akropoli již tento pátek

Vydáno 11.09.2007 | autor: redakce

Geniální dvojice audiovizuálních experimentátorů z labelu Ninjatune zavítá do Prahy. Fanoušci elektronické hudby by měli rozhodně zbystřit.

Hexstatic v Akropoli již tento pátek Hexstatic v Akropoli již tento pátek

Britský projekt čarodějů se zvukem a obrazem Hexstatic tvoří Robin Brunson a Stuart W. Hill. Svou uměleckou dráhu započali v roce 1995, kdy do značné míry rozbořili základy audiovizuální zábavy a začali zásadním způsobem ovlivňovat její další vývoj.

Jejich první A/V album Rewind spatřilo světlo světa v roce 2000. Každá skladba tohoto alba obsahuje dokonale synchronizovanou vizuální složku, která tehdy vznikla za použití nástrojů pro mixování videa. Hexstatic spolupracovali se svými kolegy z Ninja Tune - Coldcut - a organizací Greenpeace na Natural Rhytms Trilogy, která zahrnovala i známé video Timber.

Klipy včetně zvukové stopy, povětšinou vysamplované z filmů o přírodě, byly sestříhány a upraveny do rytmických smyček tak, aby utvářely perfektně synchronizované A/V dílo se silným ekologickým apelem, kde namísto slov dokonale funguje nonverbální komunikace.



Experimentovat s videem a dalšími médii začali Hexstatic na prvním Big Chill festivalu v roce 1995. Poté se začali objevovat i jako VJs na nejrůznějších klubových akcích. Svou účastí obohatili řadu festivalů zaměřených na digitální umění a nová média, jako jsou Onedotzero, London Film Umbrella, Portabello film festival, Chicago arts fair, Cinefeel Imagina či Vienna film festival.

Pro známou edici Solid Steel, vydávanou u Ninja Tune, připravili v roce 2002 mixované CD nazvané Solid Steel Presents Hexstatic. V roce 2004 bylo u téhož labelu vydáno jejich další A/V album Master View. Letos v červenci vyšlo třetí album Hexstatic s názvem When Robots Go Mad, opět u Ninja Tune.

V pátek 14.9. vystoupí Hexstatic jako headliner Akropolismultimediale 2007 a vy si to rozhodně nenechte ujít.

www.ninjatune.com


zavřít