Legendární písničkář zavzpomíná

Vydáno 17.10.2007 | autor: redakce

Do Prahy přijede legendární muzikant, jehož hra utvářela podobu populární hudby. Písničkář Al Kooper poctil svou účastí nahrávky Rolling Stones, Joan Baez nebo The Who.

Legendární písničkář zavzpomíná Legendární písničkář zavzpomíná

Al Kooper, vlastním jménem Alan Kuperschmidt, se narodil 5. února 1944 v New Yorku. Hudbou se začal živit už ve čtrnácti jako kytarista kapely The Royal Teens. Ala Koopera nadosmrti proslavilo jediné nahrávání. V roce 1965 byl pozván jako náhradník do studia, kde natáčel Bob Dylan. Měl případně vypomoci s kytarou. Jenže do studia už předtím přišel jiný skvělý kytarista Mike Bloomfield. „Došlo mi, že se s ním nemůžu měřit, a tak jsem si v nestřeženém okamžiku stoupl aspoň za varhany,“ vzpomíná Kooper.



Milníkem se stalo album Super Session (1968) nahrané s Mikem Bloomfieldem a Stephenem Stillsem. O desce dodnes platí, že výrazně posunula interpretační možnosti rockové hudby. Krom vlastních projektů a hostování u rockových hvězd se Kooper prosadil i jako producent. Objevil například kapelu Lynyrd Skynyrd a produkoval jejich největší hit Sweet Home Alabama.


Al Kooper and the Funky Faculty
- 22. října, Divadlo Archa, Praha.
zavřít