Bobby McFerrin míří do Čech

Vydáno 20.11.2007 | autor: redakce

Dvacet milionů prodaných alb, deset cen Grammy, dvacet let od natočení slavného hitu Don´t Worry, Be Happy! To je v číslech Bobby McFerrin, který zahraje 15. května v Praze.

Bobby McFerrin míří do Čech Bobby McFerrin míří do Čech

Bobby McFerrin patří k pozoruhodným veličinám světové hudební scény. Jak svým hlasem s ojedinělým rozsahem, tak spektrem aktivit. Není jazzové i jazzpopové škatulky, kterou by neotevřel, a je pouze málo jazzmanů, se kterými by se umělecky nezapletl. Proto si může libovat nad spoluprací s Leonardem Bernsteinem, u nějž bral kondice dirigování, stejně jako s uspokojením vzpomínat na album Hush z roku 1992, které natočil společně s brilantním violoncellistou Yo-Yo Mou, aby posléze vzpomenul na filmaře Bernarda Taverniera či Jacka Nicholsona, pro jejichž snímky Kolem půlnoci (Round Midnight, 1986), respektive Jak získal nosorožec kůži (How the Rhinoceros Got His Skin, 1987) zkomponoval hudbu.



Velkoformátový hit Don´t Worry, Be Happy! vyšel na albu Simple Pleasures v roce 1988 – ve stejném roce rovněž poprvé zakusil ovace zaplněné Carnegie Hall. Snad i tento zážitek jej přiměl k zahájení studia dirigování. Vedle Bernsteina jej vedli Gustav Meier anebo Seiji Ozawa. Nešlo o rozmar: v roce 1994 byl McFerrin jmenován uměleckým ředitelem St. Paul Chamber Orchestra.



Zatím poslední album Bobbyho McFerrina vyšlo před pěti lety na labelu Blue Note a nese symbolický název Beyond Words.

Bobby McFerrin - 15. května, Kongresové centrum, Praha.

www.bobbymcferrin.com
zavřít