Festival Jazzsix právě začal

Vydáno 22.01.2008 | autor: redakce

Od 21.–27. ledna se v břevnovském Kaštanu na Praze 6 uskuteční festival Jazsix, během něhož dostanou prostor jazzové legendy, současné hvězdy, ale i nastupující generace.

Festival Jazzsix právě začal Festival Jazzsix právě začal

Na festivalu dnes (22. 1.) vystoupí Pavel Vangeli se svým představením Swingující marionety, což je jazzové revuální představení s loutkami a pravděpodobně jediné představení na světě, kde loutkař zpívá živě swingové písničky za své marionety. Pavel Vangeli rozšiřuje možnosti tradičního loutkového varieté, využívá překvapivé technologické efekty a obohacuje žánr situačními nápady. Výška marionet je 60-70 cm a některé z nich mají pohyblivá ústa. Loutkař za ně nejen mluví a mění hlas podle jejich charakteru, ale i zpívá staré swingové písničky 30. let.



Marian Petržela se představí 23. 1. Od svých patnácti let se věnuje hře na bicí nástroje. Nejprve jej vedl jeho otec Jaromír Helešic, nyní se rozvíjí samostatně. V osmnácti začal profesionálně vystupovat. Prošel formacemi jako např. Cleanhead Philęs blues band, Impuls fusion group Zdeňka Fišera, Kush trio (jazz) nebo BluesEnds (fusion). Dále hraje v seskupeních Grape, Noise Pictures (free music improvisation) a skupině Romana Pokorného.



David Dorůžka
vystoupí 25. 1. Narodil se roku 1980, v deseti letech začal hrát na kytaru a od čtrnácti let účinkoval s předními hudebníky na české jazzové scéně. Byl členem skupiny Eye of the Hurricane a tria Jaromíra Honzáka. V roce 1995 mu byla Českou jazzovou společnosti udělena cena "Talent roku". V triu hrají: David Dorůžka (kytara), Michal Baranski (kontrabas), Lukasz Zyta (bicí).

Program:

22. 1. Pavel Vangeli – Swingující marionety
23. 1. Jan Faix a Marian Petržela – filmová improvizace
24. 1. Pavel J. Ryba a MTS
25. 1. David Dorůžka Trio
26. 1. Jazz Death
27. 1. JAM4U + Bob Saint Claire

www.unijazz.cz
zavřít