Cikánská noc v PopoCaféPetlu

Vydáno 25.01.2008 | autor: redakce

Divocí Francouzi Mango Gadzi zahrají společně s českou klezmerovou formací Trombenik v rámci večera Sunday Gipsy Night v pražském klubu PopoCaféPetl.

Cikánská noc v PopoCaféPetlu Cikánská noc v PopoCaféPetlu

Nedjříve se sešlo sedm muzikantů a jeden tanečník, všichni z různého kulturního prostředí, a začali společně snít o akustické hudbě ovlivněné cikánským a východním folklorem a flamencem. Pojmenovali se Mango Gadzi a dokázali vytvořit něco, co očaruje svou poetikou, vymyšleným jazykem připomínajícím španělštinu, arabštinu a romštinu a dynamickým projevem. Zdatní muzikanti z Mango Gadzi hrají na flamencovou kytaru, housle, flétnu, kontrabas, darbuku, oud a dovedou na své nástroje nevídané kousky.



Pod maskou Trombeniku se skrývá rocker, folklorista, středověký trubadůr, alternativní polykač střídajících se různých taktů, folkař, funkyman i ethnovlnař. Jejich barevná hudební minulost určuje styl a směr, jímž kapela kráčí. Klezmerové melodie (písně židovských hudebníků z východní Evropy a z Ameriky) z 19. a 20. století jsou jim základem. A ty hoši sytí jazzem, balkánským duchem, cikánskou nespoutaností, latinskoamerickým rytmem, zastřešují ethnoklenbou a nabíjejí rockovou municí.



Společný koncert proběhne v neděli 3. února v pražském PopoCaféPetl.
zavřít