Firewater rozpálí v dubnu Prahu

Vydáno 29.01.2008 | autor: redakce

Do pražského Rock Café zavítají 14. dubna američtí Firewater. Kapela přijede v rámci turné k nové desce The Golden Hour.

Firewater rozpálí v dubnu Prahu Firewater rozpálí v dubnu Prahu

Firewater jako jedni z prvních začali spojovat východní romskou hudbu, klezmer, ruský folklor či bollywood s waitsovským šansonem, kabaretními písněmi a divokým rockem. Právě v řadách Firewater začínali například talentovaní hudebníci jako Duane Denison (Jesus Lizard), Jennifer Charles (Elysian Fields), Oren Kaplan (Gogol Bordello) či Tamir Muskat (Balkan Beat Box). Kapela přijede v rámci turné k novému CD The Golden Hour, které vyjde na značce Bloodshot records v dubnu 2008. Základ desky vytvořil frontman a zakladatel Firewater Tod A (ex Cop Shoot Cop) na svých loňských cestách po Indii, Pákistánu, Turecku a Indonésii.



S jednoduchým mikrofonem a laptopem nahrával s mnoha místními hudebníky. Album pak bylo dokončeno v Tel Avivu právě pod vedením bubeníka a producenta Tamira Muskata z Balkan Beat Box. Firewater vznikli v Brooklynu v roce 1997. První album Get Off The Cross (We Need the Wood for the Fire) vyvolalo nadšení u diváků i kritiků. Během deseti let se Firewater stali inspirací pro podobné následovníky – Gogol Bordello, Balkan Beat Box či Beirut.



Desky, které po debutu následovaly (The Ponzi Scheme, Psychopharmacology, The Man on the Burning Tightrope, Songs We Should Have Written), vždy míchaly nejrůznější vlivy – ska, salsu, kabaretní písně, mexickou, bollywoodskou a ruskou hudbu. „Je to jako, kdybych byl šíleným vědcem,“ říká Tod A. „Smícháš něco od tohoto a něco od tamtoho. Nikdy nemůžeš vědět, co se pak stane.“ Ne vždy dopadne experiment úspěšně. „Ale raději vyhodím do povětří laboratoř, než abych se opakoval,“ uzavírá Tod A.

www.myspace.com/realfirewater
zavřít