Leonard Cohen na Pražském hradě

Vydáno 20.03.2008 | autor: redakce

Kanadský písničkář Leonard Cohen poprvé po patnácti letech vyjede na světové turné. Jeho součástí bude i vystoupení v exkluzivním prostředí Pražského hradu, které se uskuteční 10.8. letošního roku.

Leonard Cohen na Pražském hradě Leonard Cohen na Pražském hradě

Oznámení turné přišlo jen krátce poté, co byl třiasedmdesátiletý zpěvák a skladatel s podmanivým hlasem uveden do rock´n´rollové síně slávy. Montrealský rodák, označovaný za kanadského Dylana, začínal jako básník a spisovatel, než ve druhé polovině 60. let přesedlal na hudbu.

V roce 1967 vydal své debutové album Songs of Leonard Cohen, které obsahuje i jednu z jeho nejslavnějších písní Suzanne. Jeho dalšími velkými hity se staly skladby Hallelujah, Sisters of Mercy nebo Bird on a Wire. Jeho písně přejímali i jiní slavní umělci, například skupina R.E.M. nebo Sheryl Crow, Billy Joel a Elton John.



Cohenovo první turné po patnácti letech startuje 6. června v Torontu, z nejbližších destinací kromě Prahy zavítá Cohen i do Budapešti v rámci známého festivalu Sziget 12. srpna a celé turné vyvrcholí ve Vídni, kde odehraje dvojkoncert ve Státní opeře 28. a 29. srpna. To, že se Cohen rozhodl navštívit Evropu, je o to zajímavější, že ve Spojených státech zatím není ohlášen jediný koncert.

Cohenovi bude na šňůře vypomáhat početná parta muzikantů: Roscoe Beck (basa a vokály), Neil Larsen (klávesy, akordeon, žestě), Bob Metzger (kytara, steel kytara a vokály), Javier Mas (akustická kytara, loutnové a strunné nástroje), Christine Wu (housle, viola, vcello), Rafael Gayol (bicí a perkuse) a Dino Soldo (klávesy, saxofon, dechové nástroje, zpěv). Umělec rovněž zveřejnil, že se průběžně věnuje natáčení nové studiové desky, jež by měla vyjít ještě do konce letošního roku.

www.myspace.com/leonardcohenimyourman
zavřít